Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    EAS priiskas reegleid väänates

    Õigustamaks EASi endise nõukogu liikme Andrei Korobeiniku hirmutavalt suuri lähetuskulusid Barcelonasse, leidsid sihtasutuse ametnikud jokk-lahenduse reegleid väänates.

    Veebruaris külastas Korobeinik EASi kuueliikmelise delegatsiooniga Hispaanias Barcelonas toimuvat konverentsi Mobile World Congress. Nüüdseks EASi nõukogust taandunud Korobeiniku öö hotellis maksis 630 eurot ja lennupiletid 916 eurot. Üksnes Korobeiniku majutuskulu ületas enam kui kolmekordselt sihtasutuse töölähetuskorra piirmäära, milleks on 200 eurot päevas. Tema kolmeöise reisi summaks tuli 2806 eurot.
    Äripäeva käsutuses olevast kirjavahetusest nähtub, et kuluka lähetuse tõttu puhkes EASi juhatuse, nõukogu ja ametnike vahel äge vaidlus. Toonased nõukogu liikmed süüdistasid juhatust ja teisi ametnikke "raha tuulutamises" ja sisekorra eeskirjadest üleastumises. Sihtasutuse töötajad nentisid, et Korobeiniku lähetuskulud on suured, ent püüdsid neid põhjendada.
    Sõit oleks ära jäetud
    21. veebruaril, mõned päevad enne konverentsi algust, kaalus lähetuskuludest hämmingusse sattunud EASi juht Taavi Laur, et Korobeinikut ei peaks üldse lähetusse saatma. Samal päeval vastas tema kirjale teine juhatuse liige Martin Hirvoja: "Nõus Taaviga, et jätame praegu Korobeiniku lähetuse ära. Aga katsuge see olukord kuidagi viisakalt lahendada."
    Kõnealune Barcelona mess käis juba teist päeva, kui sihtasutuses tekkis segadus, kas Korobeinik siiski lendas konverentsile. 25. veebruaril jätkas Hirvoja kirjavahetust: "Kuna Korobeinikut ei ole lähetusse saadetud - järelikult ta Barcelonas lähetusel ei viibi. Küll aga minu teada ta siiski leidis võimaluse minna, ilma et see oleks lähetusena vormistatud."
    Lähetusest sai koostöölepe
    Korobeinik oli selleks ajaks juba 24. veebruaril alanud konverentsil, aga kooskõlastamata jäänud lähetuse muutsid ametnikud juristide abiga koostöölepinguks. Erinevalt lähetusest puuduvad koostöölepingu puhul piirmäärad majutuse ja lennupileti hindadele.
    Barcelona ürituse organiseerimine ja korraldamine toimus EASi rahvusvahelistumise komisjoni juhi Kristi Tiivase eestvedamisel, sellega tegeles ka samasse komisjoni kuuluv projektijuht Annika Ljaš. Nemad omakorda töötasid Hirvoja alluvuses, ent viimane keeldus sel teemal kommentaaridest. Äripäevale edastatud EASi ametliku seisukoha järgi vormistati Andrei Korobeiniku saatmine lähetusele koostöölepinguks, sest ta esindas Eesti delegatsiooni Maleliidu presidendina.
    Nimelt organiseeris EAS samale messile tõmbenumbriks malelegendi Garri Kasparovi, kes mängis Eesti boksi kõrval viieteistkümne väljavalituga malet. Korobeinik saadeti Barcelonasse ümbervormistatud dokumentide järgi sisuliselt Kasparovi saatjana.
    Korobeiniku sõnas Äripäevale, et ei tegelenud reisi tellimisega ega oska kommenteerida selle maksumust. EASi sisekorra täitmise ja lähetuskulude säästliku kasutamise eest on korra järgi vastutavad nii lähetatu kui ka selle korraldajad.
    Endine nõukogu liige Korobeinik oletas, et tema lähetuskulu võis kõrgeks ajada asjaolu, et suurürituse tõttu olid kõik majutuskohad juba täis. Seetõttu ööbis ta enda sõnul isegi suhteliselt tagasihoidlikus hotellis. Korobeinik veetis Barcelonas kolm ööd neljatärnises hotellis Sehrs Rivoli Rambla, mis asub kuulsal La Rambla promenaadil ning selle terassilt avaneb vaade Gooti kvartalile.
    Korobeiniku sõnul hüvitati vaid tema hotellikulu ja lennupiletid ega saanud päevaraha või teisi hüvitisi. Samuti ei teadnud ta, miks lähetus vormistati ühel hetkel koostöölepinguks.
    Siseaudit viitab puudustele
    Äripäeval õnnestus tutvuda nimetatud lähetuse ajendil koostatud välislähetuste korraldamise hinnanguga, mille koostajaks oli EASi siseauditi üksuse direktor Anijalg. Barcelona konverentsi kohta märgitakse hinnangus, et lähetuse korraldamisel ei dokumenteeritud adekvaatselt põhjendust, miks ei valitud soodsamaid lennupileteid. Ühe hiljem lisatud põhjenduse järgi ei sobinud odavam lennupilet seetõttu, et 45 minutit Riia lennujaamas ümberistumiseks on liiga lühike aeg.
    Nenditi, et viis kuud varem tellitud lennupiletid Tallinn-Barcelona-Tallinn hinnaga 1199 eurot (Ljaši ja Kõrveli lennupiletite hind - toim) ei ole säästlik valik, sest nii ostuhetkel kui hiljem olid saadaval oluliselt soodsama hinnaga alternatiivid. Võrdluseks, odavlennufirma Ryanairiga võiks nii varakult ostetud piletitega kujuneda lõpparveks vähem kui 200 eurot.
    Hinnangus mööndakse, et nimetatud konverents on üks maailma suurimaid, mistõttu on selle toimumise ajal hotellid ülekoormatud ja tavalisest kallimad. Samas märgitakse, et ametnikud Ljaš ja Tanel Kõrvel said ööbida Korobeinikust ligi kolm korda odavama tasu eest - 212 eurot öö.
    Lisaks teatatakse hinnangus, et rahvusvahelistumise divisjoni eelarves oli plaanitud lennupiletite hinnaks iga lähetatu kohta kuni 500 eurot. "Ka see oleks pidanud juhtima tähelepanu asjaolule, et tellitavad lennupiletid on oluliselt kallimad, kui divisjoni juhi (Kristi Tiivase - toim) koostatud eelarves planeeritud," seisab siseauditi üksuse direktori hinnangus.
    Uus juht muutuseid ei toeta
    Ehkki mõne nõukogu liikme hinnangul olnuks vajalik algatada lähetuste asjaosaliste suhtes distsiplinaarmenetlus, leitakse auditis, et Korobeiniku saatmine koostöölepingu alusel oli õigustatud ning EASi lähetusi puudutavat sisekorda peetakse piisavaks.
    Ometi teevad eksperdid auditis soovituse vähendada EASi poolt volitatud reisiteenuste tellijate arvu, milleks toona oli 34 isikut. Ekspertide hinnangul vähendaks see vastutuse hajutatust ning tagaks mõistlikuma hinnaga lähetused. Augusti alguse seisuga on aga seevastu hoopis lisandunud kaks volitatud, mistõttu võivad EASis reise tellida juba 36 töötajat.
    EASi uus juht Hanno Tomberg sõnas esiti, et EASi lähetused on väga läbipaistvad. "Juhtumitel, kus meil on kahtlusi olnud, on tehtud ka sisejuurdlus neis küsimustes. Mulle tundub et täna olemasolevad juhtimiskontrolli struktuurid peaksid küll välistama kuritahtlikku käitumist," lisas Tomberg. Samuti ei toetanud uus juht EASi lähetustega seonduvas ümberkorralduste tegemist ning viitas eelpool nimetatud sisejuurdluse materjalidele: "Need näitavad, et tegelikult on lähetuskorralduste ja nende süsteemiga kõik korras."
    Detailsemalt ei soovinud Tomberg Korobeiniku ja teiste EASi ametnike lähetust Barcelonasse kommenteerida. Küll aga nentis Tomberg, et volitatud reisiteenuste tellijate arvu võiks üle vaadata.
    Kommentaar: Korobeiniku kulude üle nurisemine tundub pilli lõhki ajamisena
    Taavi Kotka, IKT valdkonna ja Eesti kommunikatsiooni ja IT sektori arengu eest vastutav asekantsler
    Barcelona MWC on üks vähestest konverentsidest, kus EAS Eesti ettevõtjatega kohal käib. See üritus õnnestus meie ettevõtjate jaoks aastal 2014 erakordselt hästi ning EAS-i tööga oldi väga rahul.
    Eestil ei ole võimalusi investeerida miljoneid eurosid vilkuvatesse ekraanidesse või tasuta mobiilide jagamisse, mistõttu eristumiseks tuleb teha midagi erakorralist. Garri Kasparovi antud simultaanid tõid Eesti boksi maailma tippnimed ning EAS täitis rohkem kui 100% oma rolli ehk siis viis ettevõtjad tippnimedega kokku. Saavutati läbi aegade parim efekt ning seda 30 000 eurot väiksema kuluga, kui eelarves planeeritud. Sellega võrreldes tundub Korobeiniku kulude üle nurisemine juba pilli lõhki ajamisena.
    Pealegi oli Korobeiniku osalemine Maleliidu presidendina ülioluline, sest maailmanimega tuleb tegelema panna ka Eesti poolelt väärikas tasand. Ja see oli üldse Korobeinik, kes Kasparovi nö maha rääkis. Eesti ettevõtted ei ole varasematel aastatel sellist tähelepanu saanud, kuigi on kulutatud oluliselt rohkem raha, kui seda sellel aastal tehti. Seetõttu väärib EAS ja Kristi Tiivase meeskond tunnustust.
    EASi Barcelona reisi kulu
    Annika Ljaš - majutus 4 ööd, kokku 712 eurot, lennupilet 1199 eurot (broneering tehtud oktoobris 2013)
    Tanel Kõrvel - majutus 4 ööd, kokku 712 eurot, lennupilet 1199 eurot (broneering tehtud oktoobris 2013)
    Indrek Vimberg - majutus 4 ööd, kokku 840 eurot, lend on koos teise lähetusega (läks ühest lähetusest otse Barcelona lähetusse), Barcelona osa võis olla umbes 800 eurot (broneering tehtud jaanuaris 2014)
    Siim Sikkut - majutus 5 ööd, kokku 914 eurot, lennupilet 623 eurot (broneering tehtud jaanuaris 2014)
    Kasparovite kulud - majutus 2 ööd: kokku 1248 eurot, lennupiletid 11 270 eurot (broneering tehtud jaanuaris 2014)
    Andrei Korobeinik - majutus 3 ööd: kokku 1890 eurot, lennupilet 916 eurot (broneering tehtud veebruaris 2014)
    Allikas: EASi siseauditi üksuse direktori Helen Anijala koostatud nõuandev hinnang EASi välislähetuste korraldamise teemal
    KES ON KES
    Andrei Korobeinik
    Sündinud 5. novembril 1980 Pärnus. On Eesti programmeerija ja ärimees ning internetiportaali Rate.ee looja.Müüs 26-aastasena enda loodud suhtlusportaali Rate.ee enamusosaluse 39 miljoni krooni eest EMT-le ja tõusis tehinguga 500 Eesti rikkaima inimese hulka. Mis puudutab miljonäri tiitlit, siis selle kohta ütles müügipäeval Korobeinik, et ta ei saanud tehinguga miljonäriks, vaid oli miljonär juba enne seda.2012. aastal ostis Korobeiniku osalusega Rate Solutions OÜ Rate.ee-d haldava Serenda Investi EMT-lt tagasi. Ta on jätkuvalt Serenda Estonia OÜ ainuosanik.Kuulub 13. jaanuarist 2011. aastast Reformierakonda. Sai riigikogu liikmeks sama aasta aprillis kultuuriminister Rein Langi asendusministrina. Kuna Lang astus Sirbi ümber puhkenud skandaali tõttu mullu detsembris kulutuuriministri kohalt tagasi, pidi Korobeinik riigikogust lahkuma.Korobeinik sai EASi nõukogu liikmeks 2011. aasta septembris, kuid lahkus ametist hiljuti sihtasutuses tehtud suurpuhastuse tõttu, mis oli tingitud kevadisest koalitsioonivahetusest.
     
    Autor: Katariina Krjutškova, Harry Tuul
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.