Kindlustusmaakler pole kinnisvaramaakler

15. veebruar 2011, 20:21

Tihtipeale tõmbavad inimesed paralleeli kindlustus- ning kinnisvaramaakleri vahel, kus ekslikult arvatakse, et kindlustuspoliisi sõlmides maksab klient kindlustusmaaklerile vahendustasu. Teemasse toob selgust Rasmus Heinla M-kindlustus (BCP Kindlustusmaakler OÜ) kindlustusmaakler.

Kui kinnisvaramaakleri tasu suurus sõltub otseselt müüdavast objektist ehk sõlmitud kinnisvaratehingu pealt makstavast vahendustasust siis kindlustuspoliisi eest ei maksa kindlustusmaaklerile vahendustasu mitte klient, vaid kindlustusselts, mida maakler vahendab. Seega - kindlustusmaakler ei ole kindlustusseltsi töötaja, kes tegeleb kindlustustegevuse seaduse tähenduses vahendusega, saades selle eest tasu.

Kuna kindlustusmaakler peab tegutsema kindlustusvõtja ehk kliendi, mitte ühe või teise kindlustusseltsi huvides, pole tõene ka väide, et kindlustusmaakleri huvi võiks olla soovitada sihilikult põhjendamatult kallimat kindlustuspoliisi. Tuginedes Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu 11.november 2009 esitatud seisukohale, on tulenevalt õigusnormidest kindlustusmaakleril kohustus enda sõltuvusest või erisuhtest kindlustusandjaga teatada ning avaldada saadavate tasude suurused, mistõttu on huvide konflikt välistatud. Esmalt läheks põhjendamatult kallima kindlustuspoliisi soovitamine vastuollu kehtiva seadusega, teisalt on maakleri huviks pakkuda kvaliteetset teenindust ning tagada iga kliendi rahulolu.

Enamik kindlustusseltse on liitunud ka vaikimisi kokkuleppega, milles esitatakse maakleritele pakkumus samaväärse kindlustusmaksega võrreldes otsemüügist saadava hinnaga. Vahendustasu suurus sisaldub juba poliisi hinnas, mistõttu pole vaja karta peale pakkumuse aksepteerimist suurema arve saamisega. Seetõttu pole enamjaolt õigustatud ka väited, et otse kindlustusseltsist poliisi ostes saab selle soodsama hinnaga.

Kindlustusmaakleri tööks on valida erinevate kindlustusseltside pakkumuste seast välja kliendile kõige sobivam pakkumus. Lisatasu ei võeta ka pakkumuse küsimuse, konsultatsiooni ega abistamise eest. Mistõttu tasub julgelt eelnevalt maakleril lasta põhjalikult tutvustada ja selgitada kindlustuslepingu tingimusi või välja tuua seltside erisusi, et klient saaks teama jaoks vajaliku poliis koos kõikide vajalike kaitsetega.

Tutvu kindlustustingimustega ja pea nõu spetsialistidega. M-kindlustus on BCP Kindlustusmaakler OÜ registreeritud kaubamärk.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. March 2011, 12:23
Otsi:

Ava täpsem otsing