Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Naised investeerimisklubis rääkisid, et…

    Mariann Rikka, Kristi Saare, Karin Vinkel ja Anu Karu soovitavad kõigil naistel oma raha helge tuleviku nimel investeerida. Mida varem, seda parem.Foto: Meeli Küttim

    Teisipäeva õhtu, tuled Tallinna Pelgulinna gümnaasiumi ruumides kustuvad üksteise järel ja harvad hilja peale jäänud õpilased sätivad fuajees minekule. Samal ajal süttivad lambid maja suurimas auditooriumis, kus vähem kui poole tunniga võtavad koha sisse poolsada naishinge. Hüvasti kehaline kasvatus ja algebra – kool on lõplikult börsi päralt!

    Kui väikeinvestor ning sama kooli inglise keele ja majanduse õpetaja Kristi Saare aastate jooksul ühelt investeerimiskoolituselt teisele käis, tuli tal peagi tõdeda, et naisi võib neil üritustel üles lugeda ühe käe sõrmedel. Viimane piisk karikasse kukkus läinud sügisel trükisooja Äripäeva Rikaste TOPi sirvides, kus mitmesaja habemiku vahelt võis taaskord leida vaid käputäie naismiljonäre.
    Aeg oli küps loomaks Naisinvestorite klubi. Mullu novembris Pelgulinna gümnaasiumi infojuhi Birgy Lorenziga kahasse loodud tilluke Facebooki grupp kasvas kärmelt ligi 300 liikmeni ja klubi kolmele üritusele on nüüdseks tee leidnud sadakond raha kasvatamisest huvitatud naist. „Ma ise üldse ei oodanud, et see asi nii suurelt käima läheb, väga mitte-eestlaslikult positiivne tagasiside on olnud,“ räägib Saare, kelle sõnul sai klubi üksnes naiste jaoks loodud eeskätt kogemuste vahetamiseks ja usaldusliku õhkkonna loomiseks. Samuti sooviti murda müüti, justkui oleks investeerimine rohkem meeste maailm, kus naistel pole kohta.

    Naisinvestorite klubi

    3. novembril 2014. aastal loodi algselt Facebooki grupp, et koondada huvilisi, kes soovivad investeerimisteemadest vestelda, üksteisega oma teadmisi jagada ning usalduslikus õhkkonnas arutelusid pidada.

    Klubi asutaja Kristi Saare sõnul tehti klubi vaid naistele, sest viimased on nii investeerimiskeskkondades kui meediapildis rahateemadel tõsiselt alaesindatud. Kui kunagi hakkab investeerimisüritustel olema 40% naisi, siis võib klubi uksed kinni panna, lubab ta.

    Klubiga liitumine on kõigile soovijatele tasuta ja esimene kokkusaamine ning eesmärkide püstitamine toimus 15. novembril 2014.

    Eilsel, kolmandal üritusel astus üles Nasdaq Balti kauplemisteenuste juht Kristi Õng, kes rääkis Balti väärtpaberiturust ja investeerimisest.

    Kõige lihtsamini saad klubi tegemiste kohta lugeda veebiaadressilt naisinvestorid.wordpress.com või samanimeliselt Facebooki lehelt.

    Elukutselistest börsihaidest pereemadeni
    Tõepoolest, kohaletulnud naisinvestorite kogemusi kuulates võiks ennem meestemaailmaks pidada kampsuni heegeldamist. Leidub neid, kel seljataga pikk börsikogemus, aga ka alustajaid, kes teevad investeerimisturgudel esimesi samme, tudengitest firmajuhtide ja pereemadeni.
    „Investeerimine ei küsi ju ametit,“ toonitab enam kui 10 aasta pikkuse investeerimiskogemusega ettevõtja Karin Vinkel, kes on klubi liige alates esimesest päevast. „Kui olin 18, siis avasin endale väärtpaberikonto ja sellest ajast algas minu investeerimine aktsiatesse,“ räägib ta. „Hetkel tegelen rohkem ettevõtlusega ja mõneti ehk ebatraditsiooniliselt leian, et kõige kindlam ja riskivabam on investeerida iseendasse, enese teadmistesse, oskustesse ja tegevusse. Proovin luua süsteeme, mis ise toimides toovad leiva lauale.“
    Aukartust äratav kogemus on võtta ka nii mõnelgi teisel klubiliikmel. Ettevõtja Anu Karu on börsidel seigelnud ligemale 8 aastat. Enda sõnul alustas ta aastate eest väikese summaga ja investeerib sest ajast alates tuleviku kindlustamiseks pool sissetulekust.
    „Kõige positiivsem kogemus on sellest ajast, kui ma ei teadnud investeerimisest mitte midagi,“ meenutab ta. „Sain sünnipäeva kingituseks kunagi Saku Õlletehase aktsiad, mis tootsid nii hästi raha, ja sünnipäeva puhul siis naisterahvas, väikeste laste ema – ei mõelnud, et investeerimine on pikaajaline – müüsin selle maha, sain hästi palju raha ja ostsin endale, mis ma tahtsin,“ naerab ta.

    Investeeri iseendasseKarin Vinkel, ettevõtjast naisinvestor

    Kohtusin Kristiga septembris, kus mõlemad esinesime ühel investeerimisseminaril. Mulle kohe Kristi väga meeldis ja jäime suhtlema. Ta oli esimene inimene, kes välja tõi, et naised ei ole nii altid investeerima kui mehed. Hakkasingi ringi vaatama pärast seda ning selgus, et tõesti inimesed, kellega ma investeerimisest rääkisin, olid enamjaolt mehed.

    Kui Kristi klubi lõi, astusin rõõmuga sinna. Hea on kogemusi vahetada, sest investeerimine on ju nii lai mõiste ja igaühe jaoks on oma tee. Naisinvestorite klubi on nii noor veel, aga mul on hästi hea meel, et selline klubi on olemas ja et on koht, mis koondab ettevõtlikke naisi.

    Naised tihtipeale on alalhoidlikumad kui mehed ja nende peal lasub mitmeid kohustusi – kodutoimetused, lapsed, töö ja päeva lõpuks on väga raske leida aega enese arengu ja investeerimise jaoks. Loodan, et see klubi inspireerib naisi ja saame siin üheskoos oma mõtteid ja kogemusi vahetada. Hea meelega jagan enda kogemusi ja kuulen, mis on teiste õppetunnid investeerimise teel. Kui suudan inspireerida kasvõi ühte inimest oma kogemuse ja positiivsusega, siis olen väga rahul.

    Kuna ma pole tarbimislaenude pooldaja ning ei taha oma tõekspidamistega vastuollu minna, siis ma tarbimislaenudesse ei investeeri. Usun, et tootlus on hea ja kes peavad seda õigeks, siis tuld, sest selgelt turg on olemas. Mina pigem eelistaks ühisrahastuse koha pealt kas GrowdEstate või Estate Gurut. Mõlemad portaalid investeerivad ühiselt kinnisvarasse.

    Soovitan kõigil investeerida võimalikult palju enesesse, sest miks peaks keegi teine sinu rahaga paremini läbi käima, kui sa ise? Kui isegi on hetkeks tunne, et keegi kusagil oskab sinust midagi paremini, siis võta kätte ja tee endale selgeks see kitsaskoht. Enda tegevust saad ainsana kõige lihtsamini mõjutada. Oluline on ise kõigega toime tulla ja kui keegi sind aitab, on see vaid rõõm. Ära karda minna küsima inimeste käest nõu ja abi, inimesed on head, neile meeldib, kui sa oled just nemad välja valinud ja uurid, mida nad mõtlevad ning kuidas ise on midagi teinud.

    Oluline on suhelda inimestega, kes juba teevad rohkem kui sina ja kes on saavutanud enam. Asjata ei ole käibel lause – great people discuss ideas, average people discuss events and small people discuss people (suured inimesed arutavad ideid, keskmised inimesed arutavad sündmusi ja väiksed inimesed arutavad teisi inimesi). Hakka tegutsema. Paljud inimesed ei tee seda esimest sammu, kuigi nad on selleks juba väga valmis. Loe palju raamatuid, osale seminaridel ja koolitustel. Kui aega väga vähe, aitavad audioraamatud tee peal tarkust omandada.

    Ära karda punast
    Emotsiooni ajal tehtud otsused on Karu sõnul kätte maksnud hiljemgi. 2007.–2008. aastaks oli ta just kokku pannud korraliku portfelli ja siis hakkas börsidel möllama finantskriis. „Siis jälle naisterahva mõistus mõtles, et no päästan languses, mis päästa annab ja muidugi suure miinusega. Aga päris korraliku raha tuli sealt ja siis mul oli väga hea meel, et päästsin viimasegi. Kui ma vaatan, kuhu need aktsiad täna tagasi on liikunud, siis ma poleks tohtinud seda müüa,“ nendib ta.
    Praegu on Karu portfell hajutatud Eesti-Baltikumi aktsiate ja fondiosakute vahel. Samal ajal, kui kodumaised dividendiaktsiad on viimase paari nädalaga näidanud head tõusu ja pilk eksib investeerimiskontole üha sagedamini, toob ta portfelli murelapsena välja Ida-Euroopale ja Venemaale panustava fondi, mis on miinusesse vajunud.
    „Täna püüan olla samamoodi külma peaga, nagu on meesterahvad, see õnnestub väga hästi ja võin öelda, et mul tuleb korralik pensionipõlv kunagi tänu investeeringutele,“ räägib ta. „Ei tohi esimese punase värvi peale müüma hakata ja lolliks minna. Investeerida saab riskides. Kes on maailmas kõige rikkamad inimesed? Investorid.“
    Karu rõhutab, et investeerida ei tohiks laenu- ega söögiraha, kuid 10 teenitud eurost võiks olla 3 koguaeg investeeritud. Seda enam, et tänapäeval on tänu laiale instrumentide valikule investeerimine lihtsam kui eales varem.
    „Täna ei pea mõtlema, et ma veel natuke õpin ja siis hakkan investeerima,“ leiab ta. „Iga päev on sul kaotatud raha tegelikult. Või võidetud. Jääd sellest korraks ilma, no jääd ilma. Natuke aega läheb mööda ja saad kaks korda suurema summa.“
    Kahetseda pole midagi
    Et alustamiseks piisab väiksest summast ja riski ei maksa ülearu peljata, leidis ka juristiametit pidav Mariann Rikka. Enda sõnul alustas ta investeerimisklubis käimist valge lehena, teadmata investeerimisest suurt midagi. Nüüdseks on pilt selgem ja investeerimisplaangi olemas.
    „Eks investeerimise kohta liiguvad erinevad arusaamad, et see on riskantne bisnis, selleks peab jube palju majandusest teadma ja kui sa mingi börsiguru ei ole, siis ei ole üldse mõtet nina sinna toppida,“ loetles ta levinumaid müüte. „Teada tuntud fakt on ka see, et mitte keegi ei ole mitte kunagi kahetsenud, et ta on investeerimisega liiga vara alustanud. Nii et sellised kinnitused ja julgustused saab kindlasti siit kaasa, aga ka alginfo, mille põhjalt liikuma hakata, ja suunised, kust infot otsida.“
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Euribori kasv vähendas EfTENi kasumit
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.