Teisipäev 25. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

LHV: keskpankade usaldusväärsus on devalveerunud

17. veebruar 2016, 14:00
LHV Pank
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160217/BORS/160219708/AR/0/AR-160219708.jpg

LHV Panga analüütik Erko Rebane ütles, et aastatega on keskpankade usaldus hakanud devalveeruma ning pole teada, millist mõju võiksid negatiivsed intressimäärad ajapikku avaldada.

"Kõige tähtsam valuuta, millega keskpangad opereerivad, on usaldus," märkis Rebane. Kui vahetult pärast kriisi oli kurss tema sõnul tugev, sest investorid ootasid pretsedendituid samme, siis aastate möödudes ja tegeliku mõju selgudes on hakanud usaldus devalveeruma.

"Nüüd, kui keskpangad on varade ostudega võlakirjade tulususte kurvi nulli lähedale sirgeks painutanud, tuleb jätkata eksperimenti negatiivsete intressimääradega," ütles Rebane, lisades, et juba reedavad hullumeelsed lühiajalised liikumised Jaapani börsil või valuutaturul, et teadmatus on suur. Ei teata, kuidas kannab finantssüsteem negatiivset intressimäära turu eri osapoolteni ning milline on nende käitumine.

"Lõppeesmärk võib negatiivsete intressimäärade puhul küll üllas olla, kuid ühtlasi tuleb keskpankadel jälgida, et tagajärjena ei tekiks hoopis finantssüsteemi jaoks destabiliseerivat mõju," lausus ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2016, 13:59
Otsi:

Ava täpsem otsing