Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Investor Toomas

Toomas on Äripäeva poolt välja mõeldud tegelane. Tema käsutuses on reaalne raha, mida hakati 2002. aasta algusest investeerima aktsiaturgudele. Investor Toomase investeerimisotsused langetab Äripäeva börsitoimetus.

Investor Toomas: ehmatus, mis võib panna aktsiaid müüma

06. oktoober 2016, 14:15
Investor Toomas
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161006/INVESTOR/161009847/AR/0/AR-161009847.jpg

Mulle meeldib endast targemaid kuulata ja teada saada, mis nõu neil anda on. Majandusalal on vähesed targemad Nobeli preemia laureaadist Robert Shillerist, kelle loodud suhtarv on tõusnud tasemele, mis viitab uue krahhi saabumisele. Kas peaks Shilleri suhtarvu ennustusse tõsiselt suhtuma ja hakkama aktsiaid müüma?

Esmapilgul ei tundu see üldse rumal mõte, sest Shilleri senine resümee on muljetavaldav. Shiller sai maailmakuulsaks aastal 2000, kui avaldas raamatu "Irrational Exuberance", milles väitis, et USA aktsiaturul on spekulatiivne mull. Tema ajastus oli ideaalne, sest raamatu ilmudes vallutasid aktsiaturud tipu ning seejärel kukkusid kokku.

2005. aastal ilmus raamatu uus täiendatud trükk, milles Shiller väitis, et USA kinnisvaraturg on suures mullis. Me kõik teame, mis sellele järgnes. Nende prognooside tõttu leidis Shiller palju kajastust ja järgijaid ning tema aktsiaturu hindamise meetod suurt populaarsust.

Häda on selles, et tema suhtarv on taas tõusnud sedavõrd kõrgele, et aktsiaturge peaks ees ootama krahh. Ajaloos on Shilleri suhtarv olnud praegusest tasemest kõrgemal vaid kolmel korral - 1929. aasta mustal teisipäeval, netimulliajastul ja enne viimast finantskriisi.

Sinu tellimus on lõppenud.

Sul pole veel Äripäeva tellimust?

või Loe Äripäeva tutvumishinnaga 1 euro nädalas
ƄripƤev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2016, 14:21
Otsi:

Ava täpsem otsing