Kahtlase ärimehe raha määrib erakonda

12. jaanuar 2016, 07:30

Juhtkiri Juhtkiri.
Foto: Anti Veermaa

Erakond ei tohiks altkäemaksu kahtlustusega inimeselt annetust võtta, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas.

Mullu viimases kvartalis annetas Edgar Savisaare altkäemaksuasjas kahtlustuse saanud ärimees Hillar Teder kümneid tuhandeid eurosid Reformierakonnale ja ­IRLile. Teder on mõlemale erakonnale ka varem korduvalt annetanud suuri summasid.

Äripäeva toimetuse meelest peaksid erakonnad näitama moraalset eeskuju, et nemad ei soovi altkäemaksuasjas ametliku kahtlustuse saanud inimese raha. Vastasel juhul näitab selline otsus ühiskonnale, et nende valitud rahvasaadikud ei lükka kõrvale raha, mis võib liikuda ebaausaid teid pidi. Pigem antakse valijatele märku, et võimalike korruptantitega lävida on vastuvõetav.

Septembri lõpus teatasid kapo ja prokuratuur, et kahtlustavad nelja tuntud ettevõtjat altkäemaksu andmises. Toona teatasid koalitsioonierakondade esindajad, et nemad ei välistaks edaspidi Tederilt annetuste vastuvõtmist või juba saadud annetuste tagasimaksmist. Kuna siis ei tulnud ühtegi konkreetset vastust, siis nüüd näitavad erakondade teod, mis otsuseni lõpuks jõuti. Esialgsed ähmased vastused küsimusele, kas võtta Tederi raha vastu või mitte, said selge vastuse.

Miski pole muutunud

Nii Reformierakond kui ka IRL otsustasid, et nemad võtavad Tederilt raha vastu. Mõlemad erakonnad, kes on seni Edgar Savisaart ja tema juhitavat meeskonda teravalt kritiseerinud, peaksid loobuma Tederi annetatud raha vastuvõtmisest, sest see jätab ebaausa mulje, kuidas toimib valitseva poliitilise jõu ja suurettevõtja suhe. Eriti olukorras, kus näiteks Reformierakond on alates 2014. aastast saanud Tederilt annetusi kokku üle 300 000 euro.

Praegu käituvad mõlemad erakonnad, nagu poleks juhtunud midagi. Lähtutakse justkui põhimõttest, et kõik jätkub vanaviisi. Sedasi ei tohi aga mõtelda, sest kui ametlik kahtlustus väidab, et Hillar Teder andis altkäemaksu, siis peab see tuginema kindlatel tõenditel. Vaevalt, et kapo või prokuratuur avalikustaksid Eesti ühe rikkaima ärimehe kohta sellise teabe, kui neil oleks vaid mõni üksik kaudne tõend või kõhutunne.

Annetuste paus

Märguanne, et Teder võib olla seotud altkäemaksuga, peaks äratama erakondades tähelepanu, et mõneks ajaks tuleks teha annetuste vastuvõtmise paus. Kui tahetakse oodata menetluse lõpuni või kindla kohtuotsuseni, siis tuleks Hillar Tederile öelda, et praegustel asjaoludel ei oleks viisakas tema raha vastu võtta, sest see võib tunduda ebaeetilisena. Kui on selge, et Teder ei olnud altkäemaksuga seotud, siis võiks jätkata omavahelist suhet samamoodi, nagu tehti enne kahtlustuse esitamist. Kui peaks juhtuma vastupidi, et Teder on Eesti seaduste vastu eksinud, siis tuleks paus muuta püsivaks ning Tederile tagastada ka kõik eelnevad annetused, mis tehti võimaliku altkäemaksu andmise ajal. Sellest moraalsem samm oleks tagastada kõik senised Tederiga seotud annetused, mis ettevõtja on kunagi erakonnale teinud.

Tähelepanelik lugeja märkab, et Tederi annetused viimases kvartalis moodustasid Reformierakonnale ja IRLile väikese osa kogu sissetulekust. Kui võtta juurde riigi toetus, siis Tederi annetus moodustas veidi üle 6% Reformierakonnale laekunud rahast ja alla 4% IRLile tulnud summast. Tederi annetusest loobumine ei oleks kummalegi andnud rahaliselt tugevat lööki.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

leedo, praamid, regula 15:00 29. juuli 2016

"Äripäev eetris": Leedo magus tehing ajas vaidlema

Praamid, bussid ja ohtlikud sõidukid teedel olid selle nädala tähtsamad teemad.
18:11 29. juuli 2016

Halb üllatus USAst

13:00 29. juuli 2016

Uus sool Kreeka haavadele

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 725 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Exxoni kasum tegi suure languse
19:30 29. juuli 2016

ExxonMobili kasum kukkus 60%

11:56 29. juuli 2016

Barclaysi kasum kahanes

11:15 29. juuli 2016

Aprangalt head tulemused

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.