Artikkel
Äripäeva restoranitestid
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Eesti esimene meierei-restoran

    Hiljaaegu uksed lahti teinud Rae Meierei loojatel on olnud suurt joont: Tallinna vanalinna on rajatud uhiuus meierei, mille juurde kuulub 350kohaline restoran.

    tekst:Aga juusturestoraniks pidada pole Rae Meiereid põhjust, menüüs on ka roogasid, millel juustuga midagi ühist pole.

    Tegijate mõte käis ilmselt küll teistpidi: oli vaja täita kunagisest Raeköögist tühjaks jäänud ruumid millegi “söödavaga” ja küllap andis inspiratsiooni ka esimese korruse Beer House oma pruulikojaga. Pruulikojaga oli Beer House teenäitaja – see hakkas tööle ammu enne käsitööõllebuumi.
    Rae MeiereiFoto: Raul Mee

    Toit-jook: 8

    Teenindus: 8

    Interjöör: 9

    Kokku: 25/30

    Meiereisid pole piimandusmaana kuulsust kogunud Eestis aga enam ühtegi alles jäänud. Kas nüüd võib oodata ka meiereibuumi? Tänapäeval kuulub sõna “meierei” pigem arhaismide kui igapäevaleksika hulka, seepärast otsisin eesti keele seletavast sõnaraamatust igaks juhuks selle tähenduse üles: meierei on väike ettevõte, kus piim töödeldakse (lihtsaiks) piimatoodeteks, piimatalitus.
    Eesti piim, Itaalia juustud
    Rae meierei jätkab traditsiooni vaid osaliselt: piim on meie, juustud aga Itaalia ja Türgi omad. Valmistatakse mozzarella, stracciatella, burrata, ricotta ja halloum’i nime kandvaid maailmas tuntud juuste. Köögikontseptsiooni autor on Eesti kokandustippude hulka kuuluv Dmitri Rooz, kes esindas tänavu Eestit kokkade olümpiaks peetava Bocuse d’Ori finaalis ja kelle “portfelli” kuuluvad ka restoranid Farm, Korsaar ja Beer House.
    Menüü pakub oma maja juustusid nii ehedal kujul kui ka mitme roa komponendina. Ettekandja tungival soovitusel tellisime burrata juurde ka tomatisalati ja focaccia. Kuigi hind kasvas pearoa mõõtu, olid maitsed mõnusad ja kahele jagatuna jätkus sellest parajasti eelroaks.
    Mitmele toidule tuleb maitseelamuse saamiseks veel midagi juurde tellida.Foto: Raul Mee

    Brand chef: Dmitri Rooz

    Menüü kaasautor: Mihkel Kalbus

    Omanik: Anna Dobrovolskaja

    Aadress: Dunkri 5, Tallinn

    Telefon: 53438366

    Avatud: 12-00

    Pearoogade hinnavahemik: 8-26 eurot

    Kodulehekülg:https://raemeierei.ee/

     

    Juust kuulub mitme roa koostisse. Lisaks oma majas toodetule leiab gorgonzola’t, kitsejuustu ja muud põnevat. Jänesekotlettidele annab maitset gorgonzola, söeahjus küpsetatud baklažaan on kaetud kitsejuustuga, sooja šokolaadiküpsetise lisand on sinihallitusjuustu jäätis jne. Aga juusturestoraniks pidada pole Rae Meiereid põhjust, menüüs on ka roogasid, millel juustuga midagi ühist pole.
    Teeninduses on veel arenguruumi
    Meierei ei tähendagi ainult juustu, vaid ka muid piimatooteid, näiteks kujutas kolme piima kook endast biskviitküpsetist, millele annavad mahlakust ja maitset kondenspiim, vahukoor ja piim. Magustoiduga oli aga sama lugu mis oma maja juustudega: parima maitseelamuse saamiseks on kolme piima koogile vaja veel midagi juurde tellida, sedapuhku olid need ettekandja – taas väga tungival – soovitusel värsked marjad. Kümmekond marja maksab kaks eurot, mis pole ju palju, kuid millegipärast jäi sellest “ekstrast” kergelt mõrkjas järelmaitse.
    Teenindus oli Meiereis nooruslikult kraps, kuid arenguruumi on tublisti. Seda nii toitude tundmise kui ka joogipakkumise poolest. Toidu juurde joogi soovitamisel oli nooruke ettekandja üpriski abitu, natuke hakkas temast isegi kahju – midagi oli koolituse käigus küll omandatud, aga teadmistepagas oli alles väga õhuke.
    Omaette vaatamisväärsus on art déco’st inspireeritud sisekujundus. Hiiglaslik restoran on eri tasapindade, avatud köögi ja avatud meiereiga kui suur vabrik. Sisekujundus ongi lahendatud industriaalses võtmes, hammasrattaid ja kette leidub kõige ootamatumates kohtades.
    Rae MeiereiFoto: Raul Mee
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017Kohvik Retro, Lossi 5, Kuressaare, august 2017Dirhami Kalakohvik, Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.