Foreksi aktsionärid said kahju

05. oktoober 1998, 00:00

Investeerimispanga osaluse müügist keskpangale sai Forekspank 30 mln krooni otsest kahju, sest Forekspank oli Investeerimispanga aktsiad ostnud kõrgema hinnaga, kui Eesti Pank nende eest maksis.

Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk lootis reedel, et Forekspanga aktsiaga tänasest taas Tallinna börsil kaubeldakse.

Enne kauplemise peatamist neljapäeval oli aktsia viimane sulgemishind Tallinna börsil 14 krooni, olles nädalaga langenud ligi 40%.

Septembri alguses, mil Forekspanga ja EstiBi juhid teavitasid avalikkust ühinemisplaanidest, maksis Forekspanga aktsia börsil üle 38 krooni.

Eesti Panga toetusega ühineva panga juhatuse esimees, praegune Investeerimispanga president Härmo Värk ütles, et tõenäoliselt ei tunne Forekspanga väikeaktsionärid end praeguses olukorras eriti hästi. Ta lisas, et ettevõttesse investeerimisel tuleb arvestada sellega kaasnevaid riske.

Septembris alanud ühinemise ettevalmistamise käigus selgus, et Forekspanga varade olukord ja omakapital ei vastanud avalikult väljaöeldule. Auditeeritud andmetel on panga poolaasta tulemused üle nelja korra kehvemad algselt avaldatust ja poolaasta kahjum ületab 44 mln krooni.

Värgi sõnul tuli ümber hinnata Venemaa võlakirjad ja aktsiad ning aktsiate tagatisel välja antud laenud mahus 200--300 mln krooni. Forekspanga omakapital oli nullilähedane ning panka sai moratooriumist päästa Eesti Panga sekkumine. Paari viimase nädala jooksul andis Investeerimispank Forekspangale ka likviidsusabi üle 100 mln krooni.

Värk kinnitas, et likviidsusabi ei sidunud Investeerimispanka Forekspangaga ja ühinemise ärajäämisel oleks kahju suudetud alla neelata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing