Börs muutub atraktiivsemaks

Raivo Sormunen 28. veebruar 2001, 00:00

Tallinna Väärtpaberibörsi ja Helsingi Exchanges Groupi (HEX) vahelise strateegilise koostöö uudis nii põhitegevustes kui ka omandisuhetes jättis Tallinna börsi eile mõtlikult kõikuma. Börsisüsteemi kogukäive tõusis päeva lõpus registreeritud paari suure plokktehingu tõttu, aga sellegipoolest ulatus ligi 17,2 mln kroonini.

Investorite huviorbiidis oli Eesti Telekomi aktsia, mis kallines 59 börsitehingu tulemusena 1,03%, tasemeni 73,75 krooni.

Viimase kolme päeva investorite vaieldamatu lemmik Hansapanga aktsia jäi eile tagaplaanile ja odavnes aktiivsuse languse tulemusena 143,75 kroonini ehk 0,35%.

Helsingi börsi otsus saada Tallinna börsi suuromanikuks ning see, et HEX annab Tallinna börsile kasutada oma kauplemissüsteemi, lihtsustab põhjanaabritel ja eestlastel praegu erinevatel väärtpaberibörsidel noteeritud aktsiatega kauplemist ja aitab puhuda meie börsile sisse uut hingamist. Loodus tühja kohta ei salli ja Tallinna börsi ümberstruktureerimine on börsi edasise arengu jaoks kauaoodatud ja ainuõige samm. Eelkõige võidab sellest otsusest kohalik investor, kellele tuuakse Helsingi börsil noteeritud aktsiad kandikul koju kätte ja muudetakse nendega kauplemine tunduvalt lihtsamaks, käepärasemaks ja kindlasti ka odavamaks. Pealegi aitab see kohalikul börsil noteeritud ettevõtetel muutuda globaalsemaks, kuigi see tähendab ka seda, et varsti peavad kohalikud börsifirmad hakkama konkureerima Helsingi börsifirmadega. See oleks aga väljapääs uute kohalike ettevõtete börsile toomise osas, mis on viimase paari-kolme aasta jooksul täiesti soiku jäänud peaasjalikult just Tallinna börsi väiksuse ja sellega kaasnevate probleemide tõttu.

Kaheldamatult tõstab ühinemise otsus ajapikku ka hetkel Tallinna börsil noteeritud aktsiate usaldusväärsust, kuna välisomanikud hakkavad kindlasti ka siinset juhtimist reguleerima ja väärtpaberialast tööd tõhustama.

Samuti muutuvad Tallinna börsi ettevõtted põhjanaabritele ja teistele Helsingi börsile investeerivatele investoritele praegusest lähedasemaks, ja kui kohalikel ettevõtetel ka ülejäänud maailmale midagi omalt poolt pakkuda on, siis miks mitte ka likviidsemaks ja kallimaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing