Bahamal offshore-firmade andmed avalikud

Kalev Kompus 12. märts 2001, 00:00

Bahamal avalikustatakse offshore-firmade direktorid ja esitajaaktsiad kaovad. Direktorite andmed kantakse avalikku registrisse, kust on igaühel lihtne teha päringuid.

Pideva rahvusvaheliste organisatsioonide surve all on Bahama valitsus teinud järeleandmisi. Muudatused tehti offshore?i puudutavasse seadusandlusesse järgmiselt:

  • keelustati esitajaaktsiad;
  • direktorid ja aktsionärid kantakse avalikku nimekirja;
  • ettevõttel peab olema vähemalt kaks direktorit;
  • asutamise tasud ja aastamaksud tõusid ning hakkavad kehtima 1. jaanuaril 2002. aastal;
  • muudatused peavad olema tehtud hiljemalt 1. juulil 2001. aastal.

Muudatused tekitavad küll mõningaid probleeme, kuid lahendused on olemas ning kiiresti teostatavad.

Tänase seisuga on enamikul Bahama ettevõtetel palgaline direktor. Selline vajadus tekkis juba 1998. aastal, kui tulumaksuseadusesse toodi sisse püsiva tegevuskoha mõiste. Palgaliste direktorite kasutamise puhul kaob vajadus esitada tegeliku juhi isikuandmed Bahama registrile ja säilib omaniku anonüümsus.

Esitajaaktsiad on kohustuslik ümber registreerida nimelisteks aktsiateks. Soovitan kasutada palgalisi aktsionäre, ning andes aktsiatähed hoiule näiteks välismaisesse advokaadibüroosse on tegelike omanike jaoks täielik anonüümsus endiselt tagatud. Eestis hakkas 1. jaanuaril 2001. a kehtima muudatus tulumaksuseaduses. See kohustab välisfirmade omanikke deklareerima oma osaluse suuruse ettevõttes. Palgaliste esindajate kasutamisel sellist kohustust üldjuhul ei ole.

Muudatustega seadusandluses on Bahama valitsus astunud sammud, mis võib jätta Bahama kui (kuri)kuulsa offshore-piirkonna peagi ajalukku. Esimesed märgid selle tõeks osutumise kohta on juba olemas. Nimelt, kui 2000. aasta jaanuaris registreeriti Bahamal 3368 offshore-firmat, siis 2001. aasta jaanuaris vaid 781 uut firmat.

Bahama valitsuse otsused on vähendanud riigi tulusid ja tõenäoliselt langevad tulud veelgi. Kuigi otsused on vastu võetud (seda küll rahvusvaheliste organisatsioonide surve all), ei olda rahul sellega, et Bahama pakub endiselt suurriikidele maksukonkurentsi. Endiselt on Bahamal maksud madalad ja suurriikides teenitud kasumid liiguvad madala maksumääraga piirkondadesse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:15
Otsi:

Ava täpsem otsing