Bush sai tõsise tagasilöögi

Tõnis Arnover 29. mai 2001, 00:00

Neli kuud presidendiametit pidav George W. Bush, kes kuulub Vabariikliku Partei paremasse tiiba, jäi kurdiks erakonna liberaalse tiiva soovide suhtes, mistõttu lahkus erakonnast Vermonti osariiki esindav senaator Jim Jef-fords.

Jeffords, kes mõjutas oluliselt Bushi maksukärpeprogrammi vähendamist, ei ole nõus valitsuse paljude eelarve-, keskkonna- ja haridusseisukohtadega ning on lubanud edaspidi nii mitmeski küsimuses hääletada demokraatide poolt.

Ehkki tegemist on reasenaatoriga, on sellel ärahüppel tohutu tähtsus kogu Bushi edasisele poliitikale, sest selle tagajärjel jäävad vabariiklased Senatis demokraatide suhtes häältevahekorraga 49:50 vähemusse ja Bush on sunnitud analüütikute ennustuse kohaselt paljudes olulistes asjades minema järeleandmistele.

Meenutagem, et ka Bush seeniori poliitika kannatas just Senati demokraatide vastuseisu tõttu.

Kapitooliumi künkal valitsenud habras tasakaal on rikutud, mis tähendab, et presidendi mesinädalad võivad lõppeda ootamatu lahutusega, iseloomustab presidendi delikaatset olukorda mõjuka Hudsoni instituudi analüütik Marshall Wittman.

Juba ennustatakse, et presidendil on väga raske saavutada kongressis toetust oma uuele raketitõrjeprogrammile ning läbi suruda energiapoliitikat, mille eesmärk on energiatarbimise suurendamine ja loobumine Kyoto protokolli piiravate kohustuste võtmisest.

Võimalik, et Bushil tuleb demokraatidele järeleandmisi teha hariduse ja sotsiaalkindlustuse reformide alal, mida ta algselt ei kavatsenud. Kuna kõik senati komiteede juhikohad on demokraatide käes, tuleb Bushil loobuda mitmest parempoolsest kandidaadist administratsiooni ja kohtute juhtivatele kohtadele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:33
Otsi:

Ava täpsem otsing