Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Konkurents haavapuidule suureneb

Väinu Rozental 15. jaanuar 2004, 00:00

Täna kasutatakse haavapuitu peamiselt küttepuuna, samuti veetakse seda Soome tselluloositööstusesse ja vähesel määral töötlevad haaba üksikud väikesed lehtpuule orienteeritud saeveskid.

Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektori Andres Talijärve sõnul mõjutab kodumaine tselluloositööstus metsatööstussektorit positiivselt. ?Kui kvaliteetsel haaval on täna teatud turg olemas, siis madalakvaliteetne haab jäetakse sageli metsa, sest selle ülestöötamine ja väljavedamine ei tasu ära,? rääkis Talijärv. ?Samas usun, et tselluloositoorme pärast läheb löömiseks, sest ka üle lahe on analoogseid haaba tarvitavaid tehaseid.?

Praegu on suurim haavapuidu eksportija AS Mets & Puu, mis vahendab kvaliteetset haavapaberipuud Soome paberitehasesse ja veidi viletsama kvaliteediga haaba Soome tselluloositehasesse. Mets & Puu tegevjuhi Kalevi Mikkoneni andmeil ekspordivad nad aastas üle 150 000 tihumeetri haaba, mis moodustab umbes kuuendiku ettevõtte poolt varutavast paberipuust.

?Haavapaberipuu on meie jaoks väga tähtis ning Kunda tehase käivitamisega saame endale suure konkurendi,? ütles Mikkonen. ?Kindlasti tõuseb siis haava kokkuostuhind, eriti kvaliteetsema haavapuidu osas.?

Mets & Puu ostab praegu Pärnu, Kunda ja Bekkeri sadamas erihaavapaberipuud 280?310 krooni tihumeeter ja haavapaberipuud 180 krooni tihumeeter.

Iisakus asuv perefirma OÜ Tisler on üks väheseid saetööstuseid, mis töötleb haaba. Aastas töötleb väikefirma ligi 3000 tihumeetrit lehtpuud, millest 80 protsenti moodustab kvaliteetne haab ja ülejäänu on kask ning lepp. Tisleris saetud lehtpuulaudu kasutavad saunatööstused ja aluste tegijad.

?Kuna asume Kundale lähedal, siis ilmselgelt mõjutab tselluloositehas meid,? rääkis Tisleri juhataja asetäitja Marek Tisler. ?Kui tehas suudab paremat hinda maksta, viiakse haavapuu sinna ja meiesugused väikesed saeveskid võivad välja surra.? Tisler maksab praegu kvaliteetse haavapuu tihumeetri eest keskmiselt 360 krooni.

Kunda tselluloositehas plaanib Eestis kokku osta 350 000 tihumeetrit haavapuitu ja maksab 180kroonise hinna korral selle eest kokku 63 miljonit krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:06
Otsi:

Ava täpsem otsing