Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Dividendide maksmine või omaaktsiate tagasiost

Rein Ruusalu 09. veebruar 2004, 00:00

Ettevõtte rahanduse põhikursusest on teada, et dividendide maksmine ja omaaktsiate tagasiostmine on analoogilised protseduurid. Mõlemal juhul on eesmärgiks aktsionäridele omanikutuluna raha maksmine. See teadmine ei kuulu majandusteoorias kõrgema pilotaaži hulka. Üe võeise meetodi kasuks mõab otsust riigis rakendatav maksupoliitika.

Äriseadustiku kohaselt (§306 lg2) on aktsiaseltsi juhatus kohustatud tegutsema majanduslikult kõige otstarbekamal viisil. Kui aktsiaselts maksab 1 miljon krooni dividende, siis tekib tal maksukoormus 351 000 krooni. Kui aktsiaselts jagab oma aktsionäridele 1 miljon krooni omaaktsiate tagasiostmise teel, siis tekib aktsiaseltsil maksukoormus null krooni. Täitmaks äriseadustikus sätestatud kohustust, peaks juhatus oma ettepanekutes eelistama aktsiate tagasiostmist dividendide maksmisele.

Aktsiate müümisel tekkiv tulu maksustatakse üldreeglina Eestis kui kasu vara võõrandamisest ka juhul kui aktsionärid on mitteresidendid. Kui aktsionärid on mitteresidendist juriidilised isikud ning on pärit riigist, kellega Eestil eksisteerib topeltmaksustamise vältimise leping, siis aktsionäri jaoks on tegemist ärituluga, millelt ta maksab makse oma asukohariigis. Sellega saavutatakse olukord, et Eestis ei maksustata ei teenitud ega jaotatud kasumit. Kah omapärane lähenemine - delegeerida maksutulude saamine ja kogumine teistele riikidele. Paraku siirdub teistesse riikidesse ka maksuraha eest saadav avalik hüve.

Kui aktsionäride hulka kuulub ka riik, siis tekib omapärane situatsioon. Dividendide maksmisel ettevõttelt riigile saab riik lisaboonusena tulumaksutulu, mis rakendub koormisena dividende maksvale ettevõttele. Omaaktsiate tagasiostmisel saab riik omanikutulu teiste aktsionäridega võrdsetel alustel, kuid lisaboonus jääb saamata.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:10
Otsi:

Ava täpsem otsing