Personali koolitamise kulu kasvab

Merike Lees 23. veebruar 2004, 00:00

Koolitusteenuse käibemaks on 18 protsenti ja puudutab eelkõige erakliente, kes ise oma kursuste eest tasuvad. Käibemaksukohustuslastest firmadele makstakse käibemaks järgmisel kuul tagasi.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna kaudsete maksude talituse juhataja Urmas Koidu sõnul pidas ka eelmine seadus maksuvaba koolitusena silmas haridusteenust, mille eesmärk ei ole kasumi teenimine. Uues seaduses on täpsustatud, milline koolitussteenus ei ole maksuvaba: selleks ei ole äriühingute korraldatud koolitused. Seega maksustab uus seadus nende ettevõtete teenuseid, kes kasumit saavad ja jaotavad. MTÜna registreeritud koolitaja saab pakkuda käibemaksuta koolitusteenust. Alus-, põhi-, kesk- ja kõrgharidusele tehtavad kulutused on uue seaduse järgi endiselt käbemaksuvabad.

Koidu ei osanud öelda, kas erakõrgkoolide koolitusteenus on käibemaksuvaba või mitte ning kas Tartu Ülikooli pakutud koolituskursused lähevad maksu alla. ?Kui Tartu Ülikool on käibemaksukohustuslane, siis kõik tema tegevused ei lähe vabastuse alla,? selgitas ta. Taolistel juhtudel tuleb arvestada asja eesmärki: kui organisatsioon konkureerib oma teenusega turul, siis on see teenus käibemaksuga maksustatav. ?Asutuse omandivorm ei ütle siin kõike ära,? märkis Koidu. ?Sõltub sellest, mis on asja eesmärk.?

Tartu Ülikooli Kaugkoolituskeskuse juhataja Tiia Ristolaineni sõnul on nemad saanud rahandusministeeriumi kantsleri allkirjaga kirja, mis kinnitab, et avalik-õiguslikele ülikoolide see seadusesäte ei kehti, ning nende pakutavad kursused on ka peale maikuud käibemaksuvabad.

Ettevõtjad saavad maikuuni jäänud ajal säästa koolituse käibemaksu, kui nad tellivad koolituse ette ja maksavad ka selle eest ette. Enne seaduse kehtima hakkamist tehtud ettemaksu puhul käibemaksu ei rakendata, möönis Koidu.

Audentes Ariko pearaamatupidaja Helle Kala sõnul tuleb nende koolitusele arvestada käibemaks juurde. Samas ei arva Kala, et see nende kliente eriti mõjutaks, kuna enamik nende koolitustel osalejatest on ärikliendid, kes saavad käibemaksu tagasi. ?Käibemaksu lisandumine mõjutab eelkõige erakliendi, kes omast taskust koolituse eest tasub, rahakotti,? selgitas Kala.

Käibemaksu lisandumisest enam mõjutab Kala hinnangul koolitusturgu üldine hindade tõus, sest ettevõtja hoolitseb eelkõige muude hädapärasemate tootmisvajaduste eest ning alles seejärel tellib töötajatele koolitusi. Koolituste ettetellimise ja ettemaksmise võimalus on olemas.

Koolitusfirma Creates juht Kaupo Saue tunnistab, et käibemaks on koolitajatele valus teema ? ei tea, kas turg kannatab hinnatõusu välja. ?Üks võimalus on tõsta hinda, mille tõttu tuleb koolitusi vähem, teine on võtta maksukoormus enda kanda, mis tähendab aga meile endale üsna suurt kaotust ja me ei tea, kas meie ise selle välja kannataksime,? selgitas Saue. Samas on Saue valmis enne 1. maid tellijale ette koolitust müüma, et vältida käibemaksu.

  • Katrin Kase, Hansapanga koolituse ostujuht:
    Hansapangas toimuvad koolitused vajadusest lähtuvalt, samas on meie juhid arvestanud 1. maist koolitusel rakendatava käibemaksuga. Eelarvestamise protsessi eel andsime oma juhtidele ülevaate eelneva perioodi koolituskuludest, samuti toetava ülevaate koolituse hindadest, üldistatult nii Eesti kui rahvusvaheliste koolituste kohta. See võimaldas suunata juhtide tähelepanu ka sellele, et 2004 koolituseelarve koostamisel võetaks arvesse ka 1. maist koolitusele jõustuvat käibemaksu.

Üldjuhul ei kasuta me ettetellimise ja ettemaksmise võimalusi ? hetkel kaardistame veel 2004 aasta vajadusi, mistõttu oleks ettetellimine kui huupi koolituse valimine. Kuna koolituste planeerimisel lähtume vajadusest, siis ei tule koolitustest mitte loobuda, vaid vajadused tuleb põhjalikult kaardistada, et leida sobivaimad võimalused koolituseks.

Kui palju suureneb koolituseelarve hinnatõuse arvestades tuleval aastal, pole hetkel teada.

  • Gerli Jõgi, AS Kalev koolitusspetsialist:
    Kalevi koolitusplaanid on juba tehtud ning rakenduv käibemaks neid ei mõjuta.

Lisanduva käibemaksu tõttu Kalev kindlasti ühestki koolitusest ei loobu olenemata sellest, kas koolitus on etteplaneeritud või ilmneb koolitusvajadus töö käigus.

Ettetellimist ja ettemaksmist käibemaksu vältimise eesmärgil me ei tee. Üldjuhul maksame koolituse eest peale koolituse lõppemist.

Kuivõrd Kalevi majandusaasta algab 1. juulil, on käimasoleva majandusaasta koolituseelarve koostatud juba 2003. aasta juunis ehk ajal, mil koolitusele lisanduva käibemaksu teema veel aktuaalne polnud. Koolituseelarve on Kalevil aga hästi toimetulekuks piisavalt suur.

Järgmisel aastal lähtume koolituseelarve koostamisel eelkõige ettevõtte vajadustest, millest ka koolitussummad sõltuvad. Hetkel koolituseelarve muutumine võrreldes käesoleva aastaga veel teada pole.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing