Kosmeetikafirma Oriflame pürib Stockholmi börsile

Raivo Sormunen 11. märts 2004, 00:00

Tegemist on esimese Põhjala regiooni aktsiate avaliku esmapakkumisega (IPO) sel aastal, kirjutas uudisteagentuur Dow Jones.

Stockholmi börsil, kus aktsia noteeritakse, on tegemist esimese uue börsifirmaga pärast 2002. aastat.

Rootsi kosmeetikafirma soovib 3,1 miljoni uue aktsia emiteerimisega kaasata firmasse 500 mln Rootsi krooni (850 mln Eesti krooni) ning vähendada oma võlakoormust.

Lisaks soovib firma maha müüa 20,8 mln aktsiat. Kokku pakutakse investoritele 35% Oriflame?i aktsiapakist. Ühe aktsia pakkumishinnaks oodatakse 165?200 Rootsi krooni ning pakkumise kogumahuks 3,9?4,8 mld Rootsi krooni (kuni 8,2 mld krooni).

Aktsiate märkimine algab täna ning kestab 23. märtsini. Aktsiatega (täpsemalt küll hoiutõenditega) saab Stockholmi börsi O-nimekirjas kaubelda alates 24. märtsist.

Kui aktsiate avalik pakkumine märgitakse täielikult täis, siis Oriflame?i praeguste suuromanike ? Jochnicki perekonna ja Industri Kapitali ? osalus langeb kosmeetikafirmas 82 protsendilt 42,9 protsendile.

Põhjala investorid on hoolimata aktsiahindade viimase aja kiirest tõusust olnud aktsiate avalike esmapakkumiste suhtes kõhklevad. Möödunud aastal ei tulnud Rootsi börsile ühtegi uut firmat. Norras noteeriti küll kaks firmat, kuid nende IPOde maht oli Dealogici andmeil kõigest 49,6 mln eurot. 2002. aastal oli Soomes, Norras ja Rootsis ainult kuus IPOt kogumahus 1,05 mld eurot.

Lisaks on olnud probleeme IPOde läbiviimisel. Rootsi turg kibestus möödunud aasta lõpus, kui tootmisettevõttel Dometic AB ebaõnnestus oma külmutusüksuse börsile toomine.

Oriflame?i tegevjuht Sven Mattsson on IPO suhtes hästi meelestatud. Oriflame?i aktsiate pakkumishind baseerub tema sõnul osaliselt konkurentide, nagu Avoni ja teiste otsemüügiga tegelevate kosmeetikamüüjate, aktsiate võrdlusel.

Oriflame?i müük kasvas eelmisel aastal 20% ja küünis 652 mln euroni, kasumit teeniti 89 mln eurot (1,4 mld krooni).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing