Soomaa üleujutustel matkatakse kanuudega

ÄP 02. aprill 2004, 00:00

Nädalapäevad tagasi hakkas Soomaa külade elanikel vesi ukse alt sisse pressima ? sealne viies aastaaeg ehk üleujutus koputas uksele.

Möödunud nädalavahetusel oli Soomaa rahvuspark aga linnainimesi täis hoolimata vesisest olukorrast. Kes tuli Looduse Omnibussi bussiekskursioonile, kes kohapeal korraldatavatele kanuumatkadele, kes oma autoga veeservale üleujutust vaatama.

Kohati pidid Soomaa kruusateedel liikuvad autod teed andma maanteed ületavatele kanuudele, sest vesi oli igal pool. Teele improviseeriti ka esimesed hoiatavad liiklusmärgid kanuuülekäigukohtadest. Kanuumatku korraldav Aivar Ruukel Soomaa.com?ist pani tulijatele internetti välja veel kaardi, kus märgitud, millised teed juba vee all, ja hoiatused, kust oma neljarattalisega enam läbi ei saa.

Kuigi Soomaa rahvuspargi keskuseni viiva tee madalaim koht oli vaid 20 cm üle veepinna, pääses siiski Riisa külas asuvasse rahvuspargi hoonesse kuiva jala või rattaga. Nüüd hakkab veeseis juba vaikselt taanduma ja kui just suurt lumetormi ei tule, on vee kõrgtase juba saavutatud.

Karuskosel, kust kanuutajad tavaliselt läbi sõidavad, on veetase üle kahe meetri kõrgem suvisest keskmisest ning seal, kus varem sai oma autod parkida ning rippsillale ronida, laiub vaid suur veeväli. Karuskosel elav Aleksander Linnik sai elumajast lauta vaid kanuuga, juba käidi ka hobusele küljealust lavatsit tegemas, et ta veest kõrgemale saaks. Soomaa elanike jaoks on sellised veetoimetused iga-aastane tavaline tegevus, mäletatakse ka aegu, kui elutuppa tuli läbi akna paadiga sõita. Viimastel aastatel õnneks siiski nii suurt veetaseme tõusu pole olnud, kuid mõni aasta tagasi üllatas ilm üleujutusega keset talve, jaanuarikuus.

Soomaa giidid aga jätsid meelde metsaaluseid, kus suvel peaks oksi vähemaks võtma ? et järgmisel kevadel oleks puude vahel parem kanuutada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing