Seltskonnajook, mis liidab

Aare Kirna 30. aprill 2004, 00:00

Üks võimalus on hooletu liigutusega õngitseda oma kodusest baarikapist pudel margijooki ning valada sealt igaühele sortsuke, ise hooletu asjatundlikkusega selle valmistamiskoha geograafilisi iseärasusi ning maitsebuketi nüansse kommenteerides. Külalised on sel juhul hillitsetud, julgevad rääkida ainult klassikalisest ooperist ning lahkuvad peagi, et mõni lõbusam seltskond otsida.

Teine võimalus on valmistada meeldiv üllatus nii joogi koguse kui ka selles kulbiga lobistamise rõõmu näol ning serveerida booli. See jook on vägagi dekoratiivne, kergelt kihisev ning meenutab meeldival kombel puuviljakompotti.

Tudengitarkuse järgi sarnaneb bool iiri ühepajatoiduga, mida kolm meest paadis koos koeraga juba ülemöödunud sajandil nii edukalt valmistasid. Sinna nimelt võib kallata suurema jao ripakile jäänud pudelipärasid, jälgides siiski, et neid ei koguneks näiteks üle nelja erineva sordi. Ka ei ole bool jooginõu suhtes eriti nõudlik ? seda võib juua nii klassikalisest boolitassist kui ka ükskõik millisest teisest anumast. Samuti ei ole midagi katki siis, kui õiget boolinõu pole käepärast ? etikett lubab tõelist booli serveerida ka kannust.

Boolil on ka see hea omadus, et juhul kui seltskonna ealised iseärasused või kuulumine karskusseltsi nõuavad, saab selle edukalt kokku segada ka alkoholita. Ilma et selle dekoratiivsus, maitseomadused ning seltskonda liitev väärtus kuigivõrd kannatada saaksid.

Alkoholibooli tuleks hakata valmistama paar tundi enne tarvitamist. Tavaliselt segatakse kokku mõni tsitrusemahl, kangemat alkoholi, näiteks rummi, konjakit või d?inni, sellele lisaks (või asemel) paar liitrit veini ning võib-olla ka mõnd tugevamamaitselist likööri. Kogu see hüva kraam segatakse natuke aega suhkrus laagerdunud puuviljadega ning jäetakse vähemalt tunniks jahedasse. Enne serveerimist valatakse see kõik ümber boolinõusse, mille põhjas üks suurem jäätükk, ja lisatakse, nii kuidas meeldib, kas vahuveini, limonaadi või mineraalvett. Kokku tuleb segu üsna palju, jäätükk hoiab selle kenasti jaheda ning boolinõust kulbiga puuviljatükkide õngitsemine tekitab tavaliselt lõbusa ja sundimatu õhkkonna.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing