Koolituse käibemaks ei toeta elukestvat õpet

Heili Sõmer 04. mai 2004, 00:00

Täiendkoolitus omandab tasemekoolituse kõrval aina olulisemat kohta. Elukestev õppimine on elustiil ja -hoiak, mis meie ühiskonnas alles kujunemas ning vajaks ühiskondlikku ja riiklikku toetamist. Käibemaksu lisandumine täiendkoolituse hinnale seda kindlasti ei ole.

Samas on Eesti inimene aina rohkem valmis iseendasse ja oma tulevikku investeerima. Seega ei usu, et koolitus ka pärast mõningast hinnatõusu ostmata jääb.

Koolitusfirmadest võib ajutine käibelangus tabada pigem üksikisikule orienteeritud koolitajaid: autokoole ja mitmesuguseid huvikoole. Kui palju koolitushinnas on võimalik kliendile vastu tulla, sõltub teenuse müügikattest. Kuna koolitusfirmade oma kulubaas sisseostetavatelt kaupadelt ja teenustelt käibemaksu tagasisaamise näol väheneb, on siin teatud võimalused. Arvan, et Eesti täiendkoolituse teenuse mahtudele tervikuna käibemaksu lisandumine olulist mõju ei avalda. Äriorganisatsioonide jaoks, kes ise käibemaksukohustuslased, kulud ei kasva ja seega ostuvõime ei lange.

Käibemaksu võrra kallimaks muutub koolitus finants- ja riigisektorile. Kuna seadusemuudatus juba mõnda aega teada, on koolituse hinna tõus tõenäoselt juba selle aasta eelarves arvesse võetud. Tendentsi nendes organisatsioonides koolitus aasta esimestesse kuudesse planeerida otseselt ei ole täheldanud.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing