Metalli järsk kallinemine kukutas Harju Elektri ärikasumit

Annika Matson 07. mai 2004, 00:00

?Meie peamise tooraine ? lehtmetalli ja vase ? hind on aastaga tõusnud ligi viiendiku,? ütles Harju Elektri pearaamatupidaja Karin Padjus. Lisaks on kontsernil maandamata ka dollari kursiriskid, sest Padjuse sõnul on USA-suunaline käive kontsernis väga väike.

Kontserni ärikasum oli 2,9 miljonit krooni võrreldes eelmise aasta sama perioodi 4,4 miljoni krooniga. Kogukasum kosus siiski kolm protsenti, 14,1 miljoni kroonini.

Puhaskasumi kasv oli eelmise aastaga võrreldes väga suur, aga enamiku firma puhaskasumist annab Soome firma PKC aktsiate kasv ehk finantstulu. Puhaskasum oli esimeses kvartalis 54,6 miljonit krooni võrreldes eelmise aasta sama perioodi 7,6 miljoni krooniga. Hetkel on Eesti elektriseadmete valmistajal 620 000 PKC aktsiat. Finantstegevusest sai firma kasumit 51,2 miljonit krooni.

Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe ütles börsiteates, et tütar- ja sidusettevõtete oodatust madalamad tulemused olid põhjustatud maailma toormeturgude hinnatõusust, vähesel määral ka sesoonsusest ja USA dollari kursist. Tuleviku suhtes on aga juht optimistlik.

?Harju Elektri aktsia õiglane hind oleks hetke hinnast poole madalam,? ütles Trigon Capitali investeeringute juht Toomas Reisenbuk. Ta lisas, et nemad on fondidest Harju Elektri aktsiad välja müünud. Hansa Investeerimisfondide Balti Kasvufondis on praegu 25000 Harju Elektri aktsiat, mille väärtus on kokku enam kui 3 miljonit krooni.

Fondijuht Alvar Roosimaa ütles, et nad on viimase poole aasta jooksul Harju Elektri aktsiaid fondist välja müünud. ?Tegemist on pigem PKC aktsia valdusettevõttega,? ütles Roosimaa. Ta põhjendas, et on poole aasta taguse 100 000 aktsia osaluse kahandanud 25 000ni, sest aktsia on põhjendamatult kallis PKC aktsia hinna tõusu tõttu.

?Mingist hetkest ei olnud vaja enam muud jälgida kui seda, mida PKC aktsia teeb, sest igasuguse muu äri juures, mis Harju Elekter ajab, ei olnud selle hinna juures elektriseadmete äriga enam midagi pistmist,? ütles ta.

Hansabank Marketsi analüütik Mihkel Torim ütles, et Harju Elektri tulemused jäid ootustele alla. Eelmisel aastal ei olnud Leedu tütar konsolideeritud ja Soome tütarfirma müük kahanes, mis langetas ärikasumit, ütles ekspert. Ärikasumiks oodati 6,2 miljonit krooni. Aktsiat soovitab analüütik jätkuvalt müüa ja hinnasiht oli neil 109,5 krooni.

Trigon Capitali uute investeeringute spetsialistil Valdur Jahil jäi samuti tulemustest kehv mulje. Tulenevalt kõrgenenud toormehindadest ja USA dollari kursist on ärikasum kukkunud 35%. Lisaks tundub, et ka Leedu tütarfirma Rifase efektiivsus ei ole väga kõrge.

Sel aastal tõusis Tallinna börsi dividendifirmadest võrreldes möödunud aastaga kõige enam Harju Elektri dividend. 2003. aasta eest maksis Harju Elekter aktsionäridele 4 krooni dividende aktsia kohta, 2002. aasta eest 2 krooni, 2001. aasta eest 1,40 krooni ning 2000. aastal 1,20 krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing