Suvepäevad Villu juures

Christel Karits 10. mai 2004, 00:00

Kõige toredam on, et sellest reaalsuse ja muinasjutu piirimail olevast elust võib osa saada igaüks, kel tahtmist Allika matkatalus puhata ja aega veeta.

Siin ootab külalisi suur tammepuust kunstmööbliga peosaal ning kolme majakese, palksauna ja matkatarega kämping. Lisaks saab jõeäärsele heinamaale telgi üles panna tuhatkond inimest.

?Turismitalu loomine tuli elulisest vajadusest,? ütleb matkatalu pidaja Villu Vaargas, et 1994. aastal sundis teda tegutsema töötuks jäämine. Tema enda ehitatud ainulaadsed majakesed sündisid aga hoopis nii, et kliendid andsid soovitusi. ?Ühed tulid ja ütlesid, et tahavad siin telkida. Küsisin, et kes koristab. Nemad vastu, et mis sul, peremees, sellest, me ju maksame,? meenutab Villu. Peagi tuli küsimus, miks ei ole sauna. Nii sai saun ehitatud. Selline palkidest ja vana aja moodi, ainult Villule omase käekirjaga. ?Järgmised leidsid, et saun on, aga väike söögikoht võiks ka olla,? räägib Allika matkatalu peremees. Nii sai toidutare püsti pandud. Tänaseks on sellest välja kujunenud täiesti omalaadne peopidamise paik, mis mahutab sadakond inimest. Ruumis on tammemööbel, mis ehitatud ühegi naelata ja tohutu suur kamin, mille sarnaseid Eestis rohkem pole. Sel kevadel plaanib Villu lõpetada peoruumi sauna ehitamise. ?Mõnele kohe meeldib teiste seas paljalt ringi lipata,? põhjendab ta otse söögisaali juurde leiliruumi tegemist taas klientide soovidele vastamisega.

Allika turismitalu peremehe märksõnaks on omanäolisus ja selle puudumises teda süüdistada ei saa. Mätaskatus, mis peamajale pandud, oli esimene Eestis. Eraldi lõbu on Villu juures söömine. Siingi kehtib rangelt tõde, et klient peab saama, mida klient tahab. Nii on ta kunagi külaliste soovil hülgeliha teinud, kobras on samuti menüüs sagedane artikkel. ?Selle prae tegemine on saladus,? ütleb ta ja avaldab vaid seda, et loomake hautatakse küüslauguga ja sinna läheb veel 15 sorti maitseaineid. Tavaliselt saab ühest koprast söönuks kümme inimest. Ühes portsus on pool kilo liha. ?Olen seisukohal, et meie juures on praed ikka liha, mitte salatikogu lihatükikesega,? ütleb Villu. Omapärane on seegi, et klient saab praetaldriku pärast sööki endale, sest see tehakse valmis kohapeal puupakust. Nii ei teki hügieeniprobleeme.

Lisaks saab Allika turismitalus paadi ja kanuuga sõita ja platsil võrkpalli mängida. Heinamaa on niidetud ja lõkkepuud varutud. Üks asi veel ? kämpingus pole elektrit, nii et pidu tuleb tõeliselt eksootiline.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing