Vene börs vähem kui kuuga -23%

Raivo Sormunen 10. mai 2004, 00:00

Venemaa börs on pärast 12. aprilli saavutatud rekordtaset tulnud langenud veerandi jagu. Möödunud reedel sulgus idanaabri aktsiaturu liikumisi kajastav indeks RTS 601,13 punktil, mis on madalaim tase pärast 19. jaanuari.

Uudisteagentuuri Bloomberg sõnul müüakse Venemaa aktsiaid USA intressimäärade tõusu hirmu tõttu. Kardetakse, et kõrgemad intressimäärad muudavad arenevate turgude ? mille hulgas on ka Venemaa ? aktsiad investorite jaoks vähem atraktiivseks.

Langust vedas jõuliselt ka Jukos, millel algas kohtuprotsess 3,4 miljardi dollari suuruse maksunõude osas.

Venemaa suuruselt teise naftatootja aktsia vajus päevaga ligi kümnendiku, tasemeni 9,14 dollarit. Hoolimata sellest, et möödunud esmaspäeval ja teisipäeval venelased pidutsesid ja kauplemist börsil ei toimunud, suutis aktsia nädalaga kaotada ligi 19% oma väärtusest.

Aktsia kiire languse taga oli veel teisigi põhjuseid. Interfaxi andmeil otsiti möödunud neljapäeval läbi Jukose Moskva peakorter, konfiskeeriti dokumente ja küsitleti juhtivtöötajaid. Päev varem teatas ajalehe Kommersant andmeil Vene rahandusminister Aleksei Kudrin, et see, mis Jukoses toimub, on alles algus.

Venemaa börsil levivad arvamused, et riik võib natsionaliseerida osa või kõik valdusfirma Menatep kuuluvad Jukose aktsiad. Valdusfirmale, mille taga on Jukose juhtfiguurid, kuulub umbkaudu 40% naftafirmast.

Pictet Asset Managementi fondivalitseja John-Paul Smithi arvates on praegust nafta hinda arvestades Venemaa aktsiad õiglaselt hinnatud. ?Kui nafta hind langeb pisut, oleks nad ülehinnatud, kuid ma näen pigem nafta hinnatõusu,? lisas Smith.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing