Hea logistikajuht annab firmale arengukiirenduse

Igor Päss 31. mai 2004, 00:00

Lihtsustatult on ettevõtete logistikateenistuse ja logistikajuhi ülesandeks kauba õigeaegse ja kadudeta kohaletoimetamise korraldamine punktist A punkti B ning selle eest vastutamine.

Valdkonna juht vastutab eduka ja organiseeritud töö eest, arendab ja ühtlustab logistikapoliitikat ettevõtte teiste funktsioonidega. Ta koostab ka üksuse eelarve ning kontrollib selle täitmist, samuti osaleb ettevõtte strateegilises juhtimises.

Kas ettevõte vajab iseseisvat logistikatalitust või kasutab allhankena sisseostetud teenust, sõltub eelkõige firma vajadustest. Iseseisev logistikateenistus on tavaliselt transpordi-, kaubandus-, laomajandus-, tootmis- jmt ettevõtetes.

Väiksemates firmades, kus logistikamaht on väikene ja/või vajadus harv, on mõistlik teenus sisse osta, seda eelkõige Euroopa Liidu turul tegutsedes.

Logistikaspetsialistide ametinimetused on küllaltki standardiseeritud, levinumad on logistikaspetsialist, tollimaakler, transpordispetsialist ja logistikasekretär. Firmas valdkonna tegevust juhtivat töötajat nimetatakse nii logistikadirektoriks, logistikajuhiks kui ka logistikaosakonna juhatajaks (osakonna olemasolul).

Edukal ja efektiivsel logistikul on erialane haridus ning eelnev pikaajaline erialane töökogemus või pikaajaline edukas töökogemus ja karjäär antud valdkonnas. Logistiku isikuomadustena hinnatakse analüüsivõimet ja paindlikku mõtlemist, täpsust ja vastutustunnet, koostöövõimet ja partneri probleemide mõistmist ning häid suhtlemisoskusi.

Kuigi viimase kümne aasta jooksul on logistikaspetsialistil otsuste tegemisel oluliselt abi IT-lahendustest, sõltub parima lahenduse leidmine siiski inimesest.

Logistikavaldkonnas tegutseva inimese karjäärivõimalusteks on liikumine vertikaalsest hierarhiast lähtuvalt madalama astmega spetsialisti ametikohalt logistikajuhiks, aga ka siirduda tööle väiksemast firmast suuremasse, kus tegevusintensiivsus on suurem. Samuti toimib horisontaalne karjäärikujundamine valdkonnas, kus minnakse tööle ettevõtte logistikaspetsialisti kohalt logistikateenuseid pakkuvasse firmasse. Edukas tegevus logistikavallas on võimaldanud nii mõnelgi spetsialistil jätkata soovi korral oma tegevust teises riigis, sest tegutsemispõhimõtted on rahvusvahelised.

Logistikajuhi kompensatsioonipakett sõltub eelkõige ettevõtte logistikateenistuse suurusest, töö intensiivsusest, ettevõtte suurusest.

Põhipalgale lisandub ametiauto kasutamine koos kütuselimiidiga ja mobiiltelefon. Põhipalgale võib lisanduda ka tulemusosa, reeglina on selleks aastapreemia, mis moodustab 5?15% aastapalgast. Kindla komponendina on kompensatsioonipaketis ka erialase täiendkoolituse võimaldamine. q

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:42
Otsi:

Ava täpsem otsing