Hoiuaega vabatsoonis ei piirata

Aivar Pau 22. juuni 2004, 00:00

Artiklis oli ebakorrektne järgmine lõik: ?Peab käibe-maksustama kogu kauba, mis seisab vabatsoonis enne taasväljavedu üle 15 päeva. Näiteks 100 000tonnise laevapartii (s.o umbes 50 kaubarongi) kogumine tollilaos või vabasadamas kestab alati üle 15 päeva. Seega ei ole seaduse järgi suuremaid saadetisi üldse võimalik läbi Eesti saata, ilma et transiidile ei lisanduks käibemaks.?

Esiteks, ühenduse tolliseadustiku (TS) art 171 lg 1 kohaselt ei ole kauba hoidmine vabatsoonides ajaliselt piiratud. Konkreetsed kauba hoidmise tähtajad võib määrata ühise põllumajanduspoliitika alla kuuluvate kaupade puhul (art 171 lg 2). Teiseks, vale arusaam ühendusevälise kauba hoidmise vabatsoonis piiramisest (artiklis nimetatud 15 päeva) võis tekitada käibemaksuseaduse § 15 lg 3 p 9, mis annab võimaluse rakendada 0% käibemaksumäära ekspordi eesmärgil vabatsooni toimetatavale ühenduse kaubale ja vabatsoonis olevale ühenduse kaubale, mis eksporditakse 15 päeva jooksul vabatsooni või vabalattu toimetamisest.

Ühendusevälise kauba liikumisel läbi Eesti skeemi (toimetamine Eestisse, hoidmine vabatsoonis, taasväljavedu Eestist) alusel antud kauba hoidmist vabatsoonis ajaliselt ei piirata (TS art 171) ning maksustatakse 0% käibemaksumääraga (KMS §15 lg 3 p 7).

Käibemaksumäär on 0% järgmiste kaupade maksustatavast väärtusest: vabatsoonis või vabalaos olev ühenduseväline kaup (ühenduse tolliseadustiku tähenduses), kui seda kaupa ei ole suunatud ühelegi tolliprotseduurile ning seda ei ole tarbitud ega kasutatud muudel kui tollieeskirjades ette nähtud juhtudel.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:33
Otsi:

Ava täpsem otsing