Sobiv suitsuandur oleneb korteri tüübist

Kristo Mäe 21. juuli 2004, 00:00

Päästeameti järelevalvetalituse juhataja Kaur Kajaku andmeil on Soomes ja Rootsis suitsuandurite kasutamise tulemusena vähenenud tulekahjudes hukkunute arv ligi 10%.

Müügil on kahte tüüpi suitsuandureid: ioon- ja optilisi andureid. Kidde Eesti ASi juhataja Priit Pella sõnul on enam levinud ioonandurid, mis reageerivad kiiremini intensiivsele lahtise leegiga põlengule. Optiline andur on aga tõhusam aeglaselt arenevate hõõguvate tulekahjude avastamisel. Optilisi suitsuandureid on kahte tüüpi. Esimesed reageerivad valguse hajumisele, teised nõrgenemisele.

Priit Pella sõnul oleks soovitatav paigaldada suitsuandur vähemalt magamistubadesse. ?Juhul kui kodus on üks suitsuandur, tuleks see paigaldada esiku lakke,? ütles ta. ?Kui magamistoast puudub otsene väljapääs, tuleb andurid paigaldada ka koridoridesse,? lisas Oberschneider. Ioonandurit ei tohiks aga panna du?iruumi ega ventilatsioonikanalite vahetusse lähedusse või kööki, sest seal tekkivad aurud ja gaasid võivad põhjustada valehäireid. Kuna ühe anduri kontrollala on 60 m², siis soovitab Oberschneider paigutada alarm toa keskele.

OÜ Kustutaja juhataja Jaak Laanisto sõnul on ideaalvariandina kodus nii suitsualarm, kustuti kui ka kustutustekk. Viimane on tavaliselt 90 ×120 cm klaasriidest tekk, seda põlevale objektile peale visates saab väiksemad tulekahjud lämmatada. Selline tekk maksab umbes 200 krooni, suitsualarmide hinnad algavad 100 kroonist.

Lihtsamad andurid on üsna vähenõudlikud. Tavatingimustes peab alarm vastu umbes kümme aastat, iga 9?12 kuu takka tuleb vahetada patareid. Kord kuus tuleks kontrollida, kas andur on töökorras.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing