Eesti Telekom võib saada uue ostupakkumise

Raivo Sormunen 08. oktoober 2004, 00:00

Eesti Telekomi aktsia hind tõusis eile Tallinna börsil poolesaja miljoni kroonise käibe juures 108,74 kroonini ehk kõrgeima tasemeni pärast 2. septembrit. Kui telekomisektori aktsiatega tehti möödunud kuul umbes sama kaliibriga tehing, selgus, et firma suuromaniku TeliaSonera osalus on Eesti Telekomi omanikeringis kasvanud.

24. septembril kinnitas TeliaSonera Baltimaade kommunikatsioonijuht Kjell Lindstrom, et firma osalus on otse ja Londoni börsil kaubeldavate GDRide (hoiutõendite) kaudu kasvanud 49,9 protsendini.

Juhul, kui TeliaSonera oleks olnud kas või kolmandiku eile Tallinna börsil kaubeldud Eesti Telekomi aktsiate ostu taga, kasvaks firma osalus kohalikus telekomifirmas üle 50% ning Skandinaavia firma peaks tegema kohustusliku ostupakkumise kõigile ülejäänud aktsionäridele. See aga ei pruugi tähendada, et TeliaSonera tuleks välja kevadisest ahvatlema hinnaga, mil ta pakkus aktsia eest 111,30 krooni. Toonane aktsiate ostupakkumine teadupoolest ebaõnnestus. Peamiselt seetõttu, et Eesti riik ei olnud nõus aktsiaid allpool turuhinda loovutama.

Järjekorras kuuenda rekordini viimase kaheteistkümne päeva jooksul jõudis eile Hansapanga aktsia. Teisipäeval eduka 750 miljoni euro (11,7 miljardit krooni) suuruse võlakirjaemissiooni seljataha jätnud Hansapanga aktsia sulgus eile juba 118,13 kroonil ehk taas uuel rekordtasemel.

Vaikselt on tugevnema hakanud ka Norma aktsia, tõustes eile 99,67 kroonini ehk kõrgeima tasemeni pärast 23. augustit.

24. septembril teatas ettevõtte suuromanik Autoliv, et viib 2006. aasta keskpaigaks oma turvavööde tootmise Rootsist Eestisse. Normale tähendaks see eelkõige sideme tugevnemist Autoliviga ja suuremat käivet.

Rootsist tahetakse etapiliselt Eestisse üle tuua töö, mida hetkel teeb 275 töötajat. Kui oletada, et Normas töötatakse sama efektiivsusega kui Rootsis, võib see kohaliku turvavööde tootja aastakäivet kasvada kolmandiku võrra ehk 300-400 miljoni krooni võrra.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing