Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti Energia sogab vett

Hans-Erik Laansalu 06. detsember 2004, 00:00

Avaldatud Eesti Energia (EE) uued hinnapaketid on üles ehitatud hämamisele. EE näib uskuvat, et sogases vees on hõlpsam kala püüda.

Pakutavatesse paketihindadesse süvenedes saab ilmselgeks, et sellise hinnapoliitikaga üritatakse kummutada varem üldtuntud tõde, et öise elektriga kütmine on kasulik nii elektrijaamadele kui ka jaotusvõrgule. Elektrijaamadele annab see ühtlasema koormuse, jaotusvõrgus aga aitab hoida sobivamat võimsustegurit ja vältida asjatut reaktiivenergia transportimist.

Keskmine hinnatõus pidi olema kuni 14%, kuid elektriga kütjatele tuleb see üle 20%, sealhulgas ulatub hinnatõus suveperioodil, mil kütet ei kasutata ja muu tarbimine on nullilähedane, isegi üle 60%.

Püsitasu kasvab näiteks 3×40 A peakaitsme puhul 395 kroonilt 641 kroonile ehk 62% võrra. Miks on hinnatõus suunatud just väiketarbijate, sh elektriga kütjate vastu? Enamik neist, kes on endale viimase kümne aasta jooksul elamu ehitanud, orienteerus just elektriküttele ega osanud ette näha nii räiget hinnatõusu. Kas tõesti on EE-le kasulik, kui suurem (ja paraku vaesem) osa elektriga kütjatest hakkab kasutama alternatiivseid kütteallikaid, nagu tahkekütust, õli, gaasi jne?

Senised hinnatõusu põhjendavad väited näivad olevat liivale rajatud, sellepärast ootavad väiketarbijad detailset selgitust ? miks just nemad on löögi alla sattunud?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:57
Otsi:

Ava täpsem otsing