Maailma toidukultuuri areng "Gastronoomia ajaloos"

Christel Karits 06. jaanuar 2006, 00:00

Jussi Talvi "Gastronoomia ajalugu" kajastab maailma toidukultuuri arengut aastatuhandete jooksul ja esitab seda köögiteatri vaatemänguna.

"See on suur näidend, vahel komöödia, vahel tragöödia, vahel täielik tsirkus, aga ometi ka oma jubeduses alati kaasakiskuv. Ja ta jaguneb õieti alati vaatusteks, millest mõned on toretsevad ja mõned tragikoomilised, aga alati kaasakiskuvad," märgib teose autor.

Proloog hõlmab ajajärku kaukaasia koobastest kreeka pidusöökideni. Kui avastati tuli, siis algas ka küpse leiva lõhnaga gastronoomia, mille ajaloo esitus selles raamatus kulgeb suurte jõgede äärest läbi Babüloonia külluslike rippuvate aedade (kus kasvatati puu-, köögi- ja teravilja, söödi liha ja kala, joogiks kasutati veine) Vana-Kreeka veinipidustustele.

Esimene vaatus pajatab Prometheuse tulest ehk gastronoomia algusest, teine räägib, kuidas Dionysos purjetab Itaaliasse. Vaheajal maitstakse hesperiidide õunu, et siis piiluda kolmandas vaatuses keskaja pimedasse kööki. Neljanda vaatuse "Anna meile meie igapäevane leib" tegevus toimub kloostrite aedades. Teisel vaheajal liigutakse Vürtsisaartelt Neitsisaartele. Viies vaatus avab uue näitelava kulissid - sõna saavad suhkur, mais ja kartul. Kuuendas vaatuses algab suur komöödia, milles olulised rollid on prantslaste käes. Nagu ka seitsmendas vaatuses, kus komöödiast saab tragöödia. Kaheksandas on peaosas Napoleon, üheksas on prantsuse köögi kuldaja päralt, kümnenda pealkiri on "Sacheri tordi ja Tafelspitzi pulmad". Üheteistkümnendas toimub Sankt-Peterburgi vahemäng vene köögis ja kaheteistkümnendas vaatuses "Külma tehnika aeg" puudutatakse uue köögi põhitõdesid.

"Gastronoomia ajalugu on tulvil halastamatut julmust ja erakordset isekust. Samas aga kõige suurepärasemat loomisvõimet ja kunstilisust, uskumatult head maitset," kirjutab Talvi.

Nüüd, pikkade "söömispühade" järel, on "Gastronoomia ajalugu" kasulik lugemismaterjal, analüüsimaks oma pere söömistavasid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:36
Otsi:

Ava täpsem otsing