Autotootjate hinnarallid

Tõnis Oja 14. veebruar 2006, 00:00

Euroopa suurima autotootja, Volkswageni aktsia hind on kahe päevaga hüpanud 15 protsenti 58,43 euroni, aasta algusega võrreldes on väärtpaberi hind kallinenud veidi rohkem kui veerandi võrra.

Aktsia hinnaralli algas juba reedel, mil ettevõte teatas kasumi pea kahekordsest kasvust möödunud aasta viimases kvartalis. Aktsia hind reageeris analüütikute poolt ennustatutest parematele tulemustele üheksaprotsendilise tõusuga. Eile lisandus aktsia hinnale veel kolm eurot ehk viis protsenti, sest investoritele meeldis teade, et nn nimitehastest koondatakse 14 tuhat töötajat ning firma otsib võimalusi Volkswageni tehaste sulgemiseks. Lisaks Volkswagenile kuuluvad grupi koosseisu ka Audi ja Ðkoda.

Analüütikutele meeldis eelkõige ettevõtte otsustavus. "Ettevõtte jaoks on oluline, et nad ei kaotaks liiga palju aega," lausus uudisteagentuurile Bloomberg investeerimisfirma Sal Oppenheim analüütik Patrick Juchemic, kelle soovitus aktsiale on "osta". Volkswageni aktsia hinnasihte tõstis eile terve rida investeerimisfirmasid eesotsas ING, Morgan Stanley Cheuvreux‘ ja WestL-iga.

Kuid ega Volkswagen ei olnud ainus Euroopa autotootja, kelle aktsia eile säras. Investeerimispank Ixis Securities tõstis Renault' aktsia hinnasihti 90 euroni, millele aktsia hind reageeris 4,3%se tõusuga 83,05 euroni. Viimase kolme päevaga on aktsia hind kerkinud kokku 7,9 protsenti. Kompanii tegevjuht Carlos Ghosn teatas möödunud neljapäeval, et soovib vähendada tootmiskulusid 12 ning suurendada kasumimarginaali kuue protsendi võrra.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing