Kulla hinnaralli võib pikeneda

Peeter Teder 21. veebruar 2006, 00:00

Kuld võib alanud nädalal tõusta, pikendades sel kuul alanud rallit, mis viis hinnad viimase 25 aasta kõrgeimate tasemeteni. Kulla hind Londonis tõusis veebruari alguses 575,35 dollarini untsilt, mis on viimase 25 aasta kõrgeim tase. Ajaloo kõrgeimal, 873 dollari tasemel, oli kulla hind 1980. aastal, mil USAs oli inflatsioon 12,5 protsenti aastas.

Ka praegu tõstab kulla hinda mure inflatsiooni pärast. Mõned investorid ostavad kulda ajal, mil arvatakse, et inflatsioon kujuneb suuremaks võlakirjadelt makstavast intressist. Investorite paigutused kullaga kauplevatesse avalikesse fondidesse on viimasel ajal kolmekordistunud.

"Paljud, eriti vanemad inimesed, kes on mures oma ostujõu vähenemise pärast, on küsinud minult kulla ostmise kohta," ütles Bloombergile Wisdom Financiali turustrateeg Emanuel Balarie.

Ka Jim Rogers, kes oli George Sorose partner 1970ndatel aastatel Quantum fondi loomisel, ütles eelmisel nädalal, et kulla hind jätkab tõusu, ületades lõpuks oma kõigi aegade rekordtaseme.

37st Bloombergi poolt eelmise nädala lõpul küsitletud analüütikust prognoosib alanud nädalaks kulla hinna tõusu 23. Kümme küsitletud analüütikut soovitas kulda müüa ja neli oli neutraalsel seisukohal.

Kulla hind kerkis eelmisel aastal 18 protsenti, mis oli viies järjestikune aastane tõus. Sel aastal on kuld kallinenud 7,5 protsenti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing