Rosneft plaanib maailma suurimat aktsiapakkumist

Lauri Matsulevits 15. märts 2006, 00:00

Rosneft, mille naftatoodang on suurem kui Alþeeria riigil, võib börsi kaudu müüa kuni 20 miljardi dollari eest aktsiaid. Vene riigi käes on praegu 100% firma aktsiatest ning pärast börsile minekut kavatseb riik enamusosaluse endale jätta.

Pakkumine, mille maht osutub suuremaks kui esialgselt prognoositud 15 miljardit dollarit, võib toimuda sügisel, ütles Vene majandusminister German Gref esmaspäeval.

Venemaa presidendi Vladimir Putini eesmärk on teha Rosneftist naftafirma, mis oleks suuruse poolest võimeline konkureerima näiteks Exxon Mobiliga. Pärast Jukose naftatootmisüksuse omandamist suurendas Rosneft eelmisel aastal oma naftatoodangu 1,5 miljoni barrelini päevas.

Rosneftil on lisaraha tarvis võlakoorma vähendamiseks. Seni on suurimaks IPOks Jaapani mobiilifirma DoCoMo 18,4 miljardi dollariline aktsiaemissioon 1998. aastal.

Kui Rosneft sel aastal börsile läheb, võib Vene firmade IPOde maht ulatuda 30 miljardi dollarini. Eelmisel aastal kaasasid Vene firmad turgudelt rekordilised 6,1 miljardit dollarit, millest 4,3 miljardit dollarit saadi Londoni börsi kaudu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing