GM pakub tuhandetele liigsetele töötajatele suurt lahkumisraha

Peeter Teder 24. märts 2006, 00:00

Firma ootab, et pakkumise võtavad vastu kümned tuhanded töötajad, kes saavad kompensatsiooni 35 000 kuni 140 000 dollarit (0,4 kuni 1,8 mln krooni) inimese koha, juhul, kui nad ei säilita firma tervisekindlustust. Kompensatsiooni täpne suurus sõltub tööstaažist.

Töötajate arv, kellele eelpensionile minekut pakutakse, on üüratu, kuid mitte suurim USA ajaloos. 2003. aastal pakkus Verizon Communications eelpensionile mineku võimalust 152 000 töötajale. Neist pooled olid ametiühingus. 21 600 töötajat võttis pakkumise vastu ja seda oli kaks korda rohkem, kui Verizon ootas.

"Kuigi pakkumine ei küüni töötajate arvu poolest rekordini, on makstav raha heldem kui enamikul varasematel juhtumitel," ütles USA konsultatsioonifirma Challenger, Gray & Christmasi juht John Challenger. "Keskastmejuhtidele pakutava kompensatsiooni suuruse osas ei ole sarnast pakkumist varem tehtud," ütles ta.

Autotootja General Motors ning tema olulisim tarnija Delphi teatasid kolmapäeval, et plaanivad koos pakkuda koondamise või eelpensionile saamise võimalust 125 000 töötajale. GMis tehakse pakkumine 113 000 inimesele. Delphis on töötajaid, kellele pakutakse 35 000 dollarit lahkumistasu, 13 000. Lisaks neile võivad 5000 Delphi töötajat minna tööle GMi.

"See töötajate koondamine on viimase aja suurim," ütles uudisteagentuurile AP Berkeley Ülikooli professor ja tööturu ekspert Harley Shaiken. Ta lisas, et sellel oluline mõju kogu autotööstusele.

Delphi 58aastane töötaja Gregory Sutton ütles, et ta on väga õnnelik sellise võimaluse üle. "Inimeste jaoks, kellel pensioniiga on lähedal, on see hea tehing. Mul on 28 aastat tööstaaži ja ma kavatsen pensionile minna niipea kui võimalik. Muidugi nooremad inimesed kannatavad enam," lisas ta. Teised töötajad ütlesid, et pakkumine tekitab mitmeid küsimusi, näiteks mis saab Delphi 34 000 töötajast. Delphi jätkab GMiga läbirääkimisi, vähendamaks oma tööjõukulusid. Sihiks on seatud 75 dollarit tunnist ja see sisaldab ka boonuseid. Delphi on ähvardanud, et ta palub pankrotihalduril tühistada ametiühingutega sõlmitud lepingud, kui 30. märtsiks kokkuleppele ei jõuta. Kui pankrotihaldur tühistab lepingud, võivad ametiühingud kuulutada välja streigi ja see halvaks nii Delphi kui ka GMi tegevuse.

"Ma olen mures," ütles Delphi masinaoperaator Lonnie Perez, kes asus firmasse tööle 2000. aastal, aasta pärast Delphi eraldamist GMist. Töölised, kes töötasid Delphis enne eraldamist GMist, saavad õiguse asuda tööle GMi.

Autotootja suurendas eelmisel nädalal 2005. majandusaasta kahjumit 2 miljardi dollari võrra, 10,6 miljardi dollarini. GM on kaotanud turuosa Aasia tootjatele ja on koormatud ametiühingutega sõlmitud lepingutega.

Delphi palus pankrotikaitset eelmise aasta oktoobris.

Kava kohaselt maksab GM Delphi töötajate enneaegse pensionile jäämisega seotud kulud ja võtab enda kanda Delphist GMi üle tulevate töötajate tulevased pensionikulud. Analüütikud pakuvad koondamiste kogukuluks 1-2 miljardit dollarit (12,9-25,9 mld kr).

Delphi pensioniplaanid vajavad USA pankrotikohtu heakskiitu. GMi töötajad saavad pensionile jääda juunis. GM tahab 2008. aastaks sulgeda 12 tehast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:51
Otsi:

Ava täpsem otsing