Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Vase hind tegi eile uue rekordi

Peeter Teder 06. aprill 2006, 00:00

Vase hind Londonis tegi eile rekordi, tõustes 1,3 protsenti ja käies ära 5620 dollaril tonn; hinda mõjutas laovarude kahanemine ja streik Mehhiko ühes suuremas vasekaevanduses.

Vase laovarud, mida jälgib Londoni Metallibörs, vähenesid kolmandat päeva järjest ja streigiga seoses polnud kuulda midagi uut probleemi lahenemise kohta.

"Kolmeaastane metallide hinnatõus jätkub," ütles Bloombergile Credit Suisse'i analüütik David Gagliano. Mitmete tegurite koosmõju surub tema sõnul hindu üles. "Jätkuvad puudujäägid pakkumises, madalad laovarud, kasvav nõudlus ja investeerimisfondide raha vool tooraineturule," loetles Gagliano põhjuseid. Credit Suisse tõstis oma vase hinna prognoosi käesolevaks aastaks rohkem kui viiendiku võrra.

Vase hinna tõus on julgustanud kaevandusfirmasid, nagu näiteks BHP Billiton, suurendama tootmist. BHP Billiton teatas täna, et plaanib investeerida 5 mld dollarit tootmise kahekordistamisse firma Austraalias asuvas Olympic Dami kaevanduses.

Nõudlus vase järele võib tänavu ületada pakkumist 100 000 tonni võrra. Eelmisel aastal ületas nõudlus Credit Suisse'i andmeil pakkumist 54 000 tonni jagu. Londoni Metallibörsi jälgitavad vase laovarud vähenesid eile 113 925 tonnini.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:53
Otsi:

Ava täpsem otsing