Prognoose kärpinud Microsofti aktsia pööras järsult langusse

02. mai 2006, 00:00

Juulis algaval majandusaastal ootab tarkvaratootja kasumiks aktsia kohta 1,36-1,41 dollarit. Analüütikud olid oodanud 1,53 dollarit aktsia kohta. Microsofti aktsia kukkus reedel 11,38 protsenti, 24,15 dollarini.

"Olen pettunud," ütles Bloombergile Kelmoore Investmenti fondijuht Matt Kelmon, kelle hallata on 225 miljoni dollari eest varasid. "Tundub, et nad kulutavad hoopis rohkem, kui arvati." Kelmon müüs 40% tema fondile kuuluvatest Microsofti aktsiatest eelmise aasta viimases kvartalis maha ning peab võimalikuks, et müüb neid veel. "Järgmistel kuudel näen ma Microsofti aktsiat nagu rahaturgu," ütles ta. "Aktsia ei tee mitte midagi."

Ostuvõimalust näeb fondijuht selle aasta lõpupoole, kui läheneb Microsofti uue Windowsi versiooni Vista turuletulek. Aktsia eest on Kelmon valmis maksma 24 dollarit ehk 12% vähem, kui see maksis eelmise nädala neljapäeval. "Vahepeal leidub aga piisavalt teisi paremate kasvulugudega aktsiaid," tõdes ta.

Ka Goldman Sachsi analüütik Rick Sherlund ütles, et firma suured kulud olid üllatavad. Analüütik oli firma järgmise majandusaasta kasumiks oodanud 2,4 miljardit rohkem, kui Microsoft ise prognoosib.

Käimasolevas kvartalis loodab Microsoft teenida 11,5-11,7 miljardi dollarise käibe juures 0,30 dollarit kasumit aktsia kohta. Analüütikute keskmised ootused püsisid 11,64 miljardi ja 0,34 dollari juures.

Microsofti ennustus peegeldab firma otsust suurendada käibe kasvu kasumi arvel. Viimased viis kvartalit on igas kvartalis Microsofti käive kasvanud vähem kui 10%, kuna vanu Windowsi ja Office'i tarkvaraversioone enam ei taheta. Uute versioonide turuletulekut tuleb aga oodata 2007. aasta jaanuarini.

Microsofti finantsjuht Chris Liddell ütles, et lõppenud ja käimasoleva kvartali kasum jäi osaliselt seepärast analüütikute ootustele alla, et ettevõte on otsustanud suurendada uurimis- ja arenduskulusid tegevusaladel, kus nad pole turuliidrid, aga kus nähakse potentsiaali, nagu näiteks internetitelefon. Samuti investeerib firma MSNi internetiärisse, et järgi jõuda Google'ile, kelle internetiäri jõudsalt laieneb.

Suuremad kulud kaasnesid ka mängukonsooli Xbox 360 müügiga, mis sooviti kiiresti tarbijate kätte viia. Seetõttu maksti iga konsooli ostjale lõpuks omast taskust raha peale. Kulutused Xboxile suurenevad Microsofti finantsjuhi sõnul veel neljandaski kvartalis.

"Kuna mõnede investeeringutega kaasneb lühiajaline valu, siis ma loodan, et investorid annavad meile krediiti selle eest, et aktiivselt võimalusi kasutame," jäi Liddell lootusrikkaks.

Ühtlasi teatas Microsoft eelmisel nädalal oma kolmanda kvartali majandustulemused. Kasum tuli 2,98 miljardit dollarit ehk 0,29 dollarit aktsia kohta. Erakorralisi kohtukulusid arvestamata ulatus kasum 0,31 dollarini aktsia kohta. Käive kasvas aastatagusega võrreldes 9,62 miljardilt 10,9 miljardi dollarini.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing