Tants kodusüdame ehk köögi ümber

Tiina Kolk 02. mai 2006, 00:00

Köök võib olla kitsuke ruum, kus vaid keedetakse kohvi, võetakse võileiba ja soojendatakse kulinaarialetist ostetud toitu. Aga suurest avatud köögist võib kujuneda tõeline kokkaja paradiis, kus ta saab toitu valmistada ja nautida täiel rinnal, serveerides seda ilusates nõudes kaunilt kaetud laual.

Mõnele meeldib praadida-keeta, seega toimub tegevus pliidi ümber, mõni valmistab suurema osa roogadest ahjus, mõni jälle tükeldab valdavalt salateid, mõni hakib noaga, teine mikseris. Loomulikult katsub iga kokkaja oma tegevusi mugavaks teha, arutleb Miele köögitehnikasalongi juhataja Signe Steinert.

Moodne ajastu on täiendanud ahjude-pliitide arsenali mitme imepärase seadmega. "Kõige atraktiivsem on ilmselt auruahi," nendib Steinert. "Toidu aurutamises pole iseenesest midagi uut, aga viis, kuidas me seda tervislikku toiduvalmistamise viisi rakendada saame, on muudetud kasutajale äärmiselt lihtsaks."

Kaasaegses köögis on omal kohal nõudepesumasin ja seal võiks elada ka köögihunt ehk kraanikausi alla paigutatud toidujäätmete peenestaja, mis purustab kraanist alla läinud kanakondid, kalaluud, banaanikoored jt orgaanilised jäätmed.

"Aga funktsionaalsuse kõrval näevad tänapäeva kodumasinad ka väga ilusad välja," sõnab Steinert. "Iga köök, ka kõige kasinama sisseseadega, kannab endas kodusoojust ja tavaliselt "juhib" kodust elu suur söögilaud."

Vanad suured taluköögid hoiavad endas kaugete aegade kaja. Paljud toovad seda oma modernsesse kööki kunagi aastakümneid tagasi tislermeistri käe all valminud vana väärika söögilaua ja toolidega, talupojastiilis nõudekapiga.

Tõelise koduse õhkkonna loob pliidi all hubisev tuli, lausub Tiina Raal. Ta nõudis oma mööblirestauraatorist abikaasalt Matilt nende uude restaureeritud Viimsi mõisa kõrvalhoone katuse alla ehitatud koju punastest tellistest puupliiti. "Puupliidil valmivad küll maitsvamad road, aga vahel, kui kiire on ja kõrvalasuvas töötoas on mingi pakiline asi käsil, panen poti elektripliidile, sest siis pole hirmu, et unustan halge alla panna," sõnab Tiina.

Raalide köögis on parajalt vana ja uut - kaasaegse elektripliidi, õhupuhastaja ja nõudepesumasinaga köögileti ülemises osas on lahtised riiulid ja mõlemalt poolt avatavad vitriinkapid, mis teevad ruumi eriti õhuliseks.

"Minul perenaisena on siin avatud köögis hea toimetada ja kui külalisi tuleb, saan ma toitu valmistades seltskondlikust vestlusest osa võtta. Kõik siin köögis on vastavalt minu kasvule tehtud," kiidab Tiina. "Ma saan mõlemalt poolt nõusid kätte. All kappides on küll vahesein vahel, aga läbi ukseklaaside on ju ülevaade olemas."

Ühes vanalinna avatud köök-söögitoas pakub silmailu legendaarse meistrimehe Peeter Otsa tehtud pliidikummi. Kuigi uude elukohta ei saanud peremees puupliiti ehitada, paigaldas ta selle oma kaasaegse tehnikaga sisustatud kapirea kohale. Kogu ruumi kütab ja annab elamisele mõnusa hinguse Saksamaalt antiigipoest ostetud keraamiline ahi. Muide, köögi seinu ilmestavad vanad meistrimärgiga tellised. Vanad asjad loovad hõngu ja iga kööki saab ilmestada omapäraste anumate, puuviljade ja lilledega. Nendega on võimalik muuta köögi üldmuljet tunduvalt. Ka modernsesse kööki toovad lahtistele riiulitele paigutatud toidunõud natuke rohkem elu, sest pikapeale võib neist "tööstusliku" välimusega ruumidest ära tüdineda.

Sageli on avatud köök-elutuba maja keskseks ruumiks ja selle ruumi keskpunktiks on suur söögilaud, kuhu mahub oma pere ja jätkub ruumi ka külalistele. Arhitekt Tarmo Piirmets projekteeriski ühte Merirahu betoonmajja südamevärvi (punase) mööbliga köögi põhimõttel, et kodu südant saab lükandustega elutoast eraldada.

Aga kokk eraldatud köögis ja einestajad elutoas võivad omavahel suhelda ka luugi kaudu. Nõnda lahendas olukorra Jan Joonas Graps, kes kujundas klassitsistlikus hoones pisikese köögi sirge kapireana, kus on kõik köögieluks vajalik olemas, aga söögilaud sinna kuidagi ei mahtunud.

"Ja sageli läheb nii, et pärast viisakat õhtusööki söögitoas koguneb seltskond ikka köögisaare ümber, et niisama lobiseda ja klaasike veini juua. Oleks ju märksa mugavam istuda söögilaua ümber, igaüks omal kohal, või elutoas kamina ees. Meeletu tõmme on sel köögil," mõtiskleb Signe Steinert.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing