Kodu mess - retro ja kaasaegsus disaintoodetes

Pille Rõivas 12. mai 2006, 00:00

Reedest pühapäevani Pirital aset leidnud Kodu messil oli rõhk pandud disainmööblile ja näidistubadele.

Mööblivalik oli üpris suur. Näidistoad andsid visiooni, kuidas antud mööblilahendus sisustatud toas võiks välja näha. Sellegipoolest jäid silma ja meelde just üksikud esemed näidistubades, mitte niivõrd terviklahendused.

Messil esindatud ettevõtted püüdsid külalisele tutvustada kodusisustuse uusimaid trende. Kui lähtuda nähtud mööblist, võiks teha järelduse - selle aasta trendiks on selged värvid ja omapärane disain.

Uusimate trendituulte sekka on ära eksinud ka veidike nostalgiat. Siinkohal saab ehedaks näiteks tuua roosa külmkapi, mis meenutab 50ndaid põimituna modernse stiiliga.

Sisearhitekt Pille Lausmäe sõnul on selle aasta värvideks on eelkõige must ja valge. Heaks näiteks on veinihoidja, mille disain nõuab enda ümber ruumi ja ei taha võistelda teiste pilkupüüdvate värvidega. Lausmäe isiklikult ei poolda valmiskujundatud mööblit nagu värviline mullivann, sest sel juhul tuleb vannituba kujundada just selle mullivanni järgi. "See näeb küll lustlik välja, kuid kliendile soovitaksin sellist mullivanni pigem sisseehitatult, mitte eraldiseisva elemendina," selgitab Lausmäe.

Messil domineerisid erksad värvid, kuid Lausmäe soovitab kodu sisustades värvidega mitte üle pingutada. Lähtuda võiks ka praktilisusest. Näiteks võrkkiik, kus saab meie kliimas vaid mõned õhtud mõnuleda. "See on liiga suur ja kohmakas, et vaid mõned õhtud selles pikutada," kritiseerib Lausmäe. Praktiline väärtus sellisel kiigel meie ilmadega puudub, sest nii lauspäikese kui ka vihma puhuks puudub sel varikatus.

Ümmargune voodi meenutab pigem batuuti, kus lastel oleks hea hüpata. Kui kunagi oli ümmargustel vooditel juures erootiline alatoon, siis see voodi on Lausmäe hinnangul lihtsalt ja maitsekalt disainitud. See voodi vajab kindlasti enda ümber õhku, sestap ei taha see tüüpkorterisse hästi ära mahtuda.

Trendivärvideks on tumedad toonid, ka tume matt toon, millest on moodsas kodus välja kasvanud tugevas kontrastis must ja valge.

"See siiski eeldab terviklahendusi, mitte üksikuid mööblitükke," ütleb Lausmäe. Samas ei ole ka värviline ja läbipaistev plastmass noorte kodudest kadunud. Soliidsemas kodus leiab 30.-40.ndate aastate stiili, millega käivad kaasas konsoollauad, kapid ja lambilauad.

Reet Linna, teleajakirjanik
Läksin Kodu messile sooviga leida aeda taimi, kuid ei õnnestunud. Aianduse pool oli nõrk. Ehk on selleks liiga varajane aeg?

Seevastu sisustuse poolelt avastasin nii mõndagi huvitavat. Enim pakkus huvi Valgevene puitmööbel, mis sobiks maamajja. Köitis kohvilaud, mille pealisplaat oli klaasist ning lauasahtli sisemus näha. Näidislaua sisse olid asetatud ilusad punased õunad, eks seegi tõmbas tähelepanu. Kuigi hinnalt oli see sobilik, jäi see ostmata just seepärast, et kujutasin ette, kui inetult seal laua sees ajalehed paista võiksid.

Huvi pakkusid veel kõiksugused piirdeaiad ja võred.

Priit Valge, telesaate Nurgakivi saatejuht
Messi mõte oli väga hea - anda inimestele ideid erinevateks sisustuslahendusteks. See annab nagu võimaluse siseneda kellegi teise kodusse.

Isiklikult jäi kõige rohkem silma õuekiiged, mis on üpris võõras teema, ning nende valik valmistas meeldiva üllatuse. Praktilisuselt täidab see ka eesmärki, selles on hea lamada ja lahendatud on ka võrkkiige riputamise probleem.

Ka ideeboksid jätsid hea mulje, just praktilisuse poole pealt. Enamus inimesi siiski ei ole suutelised pelgalt materjalide järgi otsustama, mis võiks kuhugi sobida. Nähtud ideeboksid pakuvad hiljem materjale vaadates äratundmisrõõmu.

Evelin Saro, ASi Softrend disainer ja salongijuhataja
Messil osalenuna pean tõdema, et ei olnud kuigi palju aega ringi käia ja teiste bokse vaadata. Üht-teist siiski jõudsin. Silma jäid õuekiiged. Kui ma elaksin eramajas, siis kindlasti ostaksin sellise võrkkiige. Just see rippumise süsteem annab vabaduse paigutada selle ükskõik millisesse aeda, arvestamata suuremate puude olemasoluga. Uuselamurajoonides suuri puid polegi, seega oleks selline kiik seal ainsaks lahenduseks.

Usun, et need kiiged täidavad lünga, mis on jäänud aias mõnusal ajaveetmisel. Annab põhjuse rohkem väljas olla.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing