David Oistrahhi festival juubeldab

Kersti Inno 30. juuni 2006, 00:00

Suvepealinnas Pärnus toimub 2.-22. juulini kümnendat korda David Oistrahhi festival.

Festivalil on kujunenud aastate pikku oma nägu. See on Eesti ainus laiapõhjaline festival, kus ei ole ei žanrilisi ega ajastulisi piiranguid. Teisalt on selle festivali iseloomulikuks jooneks, et suvepealinna kutsutakse muusikuid, kes tahavad mingi osa oma puhkusest veeta Pärnus, et siin üksteisega kohtuda, koos musitseerida, luua siin muusikalist suvist õhkkonda ja sütitada publikut.

"Püüame üha rohkem rõhku panna sellele, et mitte teha interpreetide paraadi, vaid teha muusika paraadi, et inimesed tuleksid ja naudiksid ilusat muusikat. Et sellist laiapõhjalist festivali teha, peab see olema üles ehitatud väga tugevate sisuliste liinide peale," ütles festivali kunstiline juht Allar Kaasik.

Traditsiooniline liin on selle aasta suurte rahvusvaheliste juubelite tähistamine: Šostakovitš 100 ja Mozart 250. Šostakovitši loomingust tuleb ettekandele kuulus Leningradi sümfoonia. Mozarti juubelikontserdil esitavad neli maailma tippmuusikut Mozarti instrumentaalkontserte: Saksamaal töötav eesti oboemängija Kalev Kuljus, soome pianist Antti Siirala, rootsi flöödimängija Sharon Bezaly ja dirigent Neeme Järvi koos Peterburi Kammerorkestriga. Tähelepanu pühendatakse ka Schumanni 150. surma-aastapäevale.

Teine oluline liin festivalil on Teise maailmasõja ajal represseeritud heliloojate muusika. Kuulda saab kammermuusikat, mille on koonduslaagrites loonud seal hukatud heliloojad. See muusika kõlab Eestis esmakordselt tänu Euroopa Liidu projektile "Surm ja Surematus", mis on David Oistrahhi festivali korraldada.

Kolmas liin seob tõsist muusikat kergemate suundadega. Saab kuulata muusikat Astor Piazzollalt, aga ka Friedrich Guldalt, kes oli ühtviisi suurepärane nii klassikalise kui ka džässpianistina. Kavas on tema džässi ja klassika piirimail olev tšellokontsert puhkpilliorkestriga.

Neeme Järvi suveakadeemia on fenomen, kus noorte koolitus ja festival on sisulises loomingulises seoses. Seekord õpetab Neeme Järvi noortele dirigentidele ooperimuusikat ja suveakadeemia lõppkontsert on suur ooperigala "Venemaa kuldsed hääled", kus osalevad Moskva ooperiteatrite noored solistid.

Kammermuusika kontsertidel ootavad ees huvitavad kohtumised keelpillikvartettidega Iirimaalt ja Iisraelist ning klaverikvartetiga Hollandist, sopran Patricia Rozarioga Suurbritanniast, USA aldimängija supertäht Kim Kashkashianiga, saksa tšellisti Ramon Jaffega. Vanamuusika gurmaane rõõmustavad kuulus lautomängija Hopkinson Smith ja Trio Mediaeval Norrast.

Orkestritest on peale Pärnu Linnaorkestri ja ERSO festivalile tulemas Edegemi Noorte Sümfooniaorkester Belgiast, Bromley Noorte Kammerorkester Inglismaalt ja Peterburi Kammerorkester.

Avakontserdil esitab Pärnu Linnaorkester koos üle-eelmise festivali publiku ühe lemmiku, Rootsi löökpilliansambliga Kroumata põneva kava nüüdisaegsest muusikast, mille keskel klassikaline oaas tuttavate viisidega Bizet' "Carmenist".

Nõnda pakub ka tänavune David Oistrahhi festival kvaliteetmuusikat mitmele maitsele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing