Päeva tegija oli Baltika

Tõnis Oja 13. september 2006, 00:00

Eile oli Tallinna börsil peategija Baltika aktsia, mille käive oli 21,9 mln krooni ning aktsia hind hüppas 7,62% 218,90 kroonini ehk 13,99 euroni. Nii suur oli aktsia käive viimati täpselt üheksa kuud tagasi ehk 12. jaanuaril. Suure käibe andsid peaasjalikult kolm plokktehingut, mille käigus vahetas omanikku kokku 90 000 aktsiat ning nende kolme tehingu kogukäive oli 18,6 mln krooni.

Järsk huvi kasv Baltika aktsia suhtes on üllatav, sest mingisugust olulist uudist pole rõivatootja kohta tulnud. Järgmisest esmasepäevast peaksid Baltikale üle minema tuntud moedisainerile Ivo Nikkolole kuuluvad kolm kauplust ehk selleks ajaks on firma täielikult üle võetud.

Eilne uudis Saku Õlletehase uuest juhist, poolakast Ireneusz Piotr Smagast, investorite hulgas elevust ei tekitanud. Aktsia hind alanes 1,24%, 173,83 kroonini, kuid arvestades, et aktsia käive oli vaid veidi üle 0,25 mln krooni, pole põhjust sellest suuri järeldusi teha.

Tundub, et pärast Cardo Remmeli lahkumist õlletehase juhi kohalt möödunud aasta jaanuaris vaevleb ettevõte juhtimisprobleemides. Sisuliselt tunnistas seda eilsel pressikonverentsil ka uus juht ise, väites, et üheks olulisemaks ülesandeks on uue juhi leidmine ettevõtte seest.

Mina olen veendunud, et jätkusuutlik ettevõte peab olema suuteline tippjuhte kasvatama ettevõtte seest. Nii suudetakse hoida firma väärtusi ja järjepidevust. Muidugi, aeg-ajalt on vaja ka tuua uus juht väljastpoolt ning seda eriti siis, kui ettevõte on kriisis, sisemised ressursid on ammendunud ning vaja on uusi ideid. Nii juhtus näiteks möödunud nädalal USA Fordiga, mille tegevjuhiks sai Alan Mulally Boeingust.

Aga Saku Õlletehasel ei tohiks pealtnäha erilisi probleeme olla? II kvartali maksueelne kasum kasvas 43% ja käive 15,5% võrra. Ka aktsia hind on viimastel kuudel kerkinud korralikult ning dividenditootlikkus on soliidne.

Aga võib-olla on ettevõtte edu tingitud vaid välisteguritest ehk kuumast suvest ning ülikiirest majanduskasvust ning nende tingimuste halvenedes on ettevõtte majandustulemused hoopis teised.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing