Teismelise eneseotsing

Ülle Hallik 26. jaanuar 2007, 00:00

Tallinna noorteaasta avalöögina VAT teatrilt jõuab rahvusraamatukogu teatrisaalis veebruari algul esmakordselt publiku ette Eva Kofi kirjutatud ja Katrin Nielseni eestvõtmisel lavale seatud algupärane noortelugu "Mirr".

Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali noortelavastuste konkursi võitnud lavastusprojekt valmib näitekirjaniku, lavastaja, lavastuses üles astuvate värskete näitlejate ning paljude teiste ärksate noorte koostöös.

Lavastaja Katrin Nielsen on loo sündi põhjendanud laste- ja noorteteatrite festivalidel kogetust kasvanud veendumusega, et laste- ja noorteteater peab juba dramaturgia tasemel sündima kohapeal. Pärast tutvumist näitekirjanik Eva Kofiga võeti kampa lavakunstnik Inga Vares ning seati eesmärk: kirjutada ja lavastada tänapäevane näidend 12-15aastastele. Et sihtgruppi paremini tundma õppida, haarati uuringutesse VAT teatri foorumgrupi näitlejad, käidi koolides ning lasti noortel kirjandeid kirjutada. Koos üritati välja setitada, mis on oluline selles eas noortele ning millises keeles nendega parimat kontakti leida.

Pea aastapikkuse töö tulemusena sündis lugu 14aastasest tüdrukust Mirrist, kel on justkui kõik olemas, kuid kes tunneb puudust sellest, mida raha eest osta ei saa - armastusest ja lähedusest. "Kas ma ikka olen olemas?" küsib Mirr, kes on oma uhiuude disainkodusse korraga üsna üksi jäänud. Tüdruku jaoks on tema ema netisõbranna, isa pangaülekanne ja vanaema kummaline saadik teispoolsusest.

Mirr otsib tõestust enda olemasolule ning vastuseid küsimustele, miks ja kelle jaoks ta olemas on. Ja kuidas ikkagi elada maailmas, kus suured inimesed sinu kõrval teevad õhinal läbi "teist puberteeti" ega pane oma hormoonide möllus sind ja su muresid tähelegi?

Kõik need vajalikud küsimused esitab Mirr maailmale ning käib küsides ära maailma lõpus - Mustal Maal, mille mustade huulte ja sõrmeküüntega elanikud käituvad hävitajatena. Teel leiab tüdruk nii mõnegi hädavajaliku vastuse, kuigi hoopis teistsuguse ja hoopis teisest paigast, kui ta otsinud oli. Lavastaja Katrin Nielsen loodab, et "Mirr" köidab vaatajaid. Et tulemus oleks lavale jõudes lõplikult küps, otsustas VAT teater esietendusegi paar nädalat edasi lükata - algselt jaanuari keskele planeeritud esietendus lükati 5. veebruarile.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:44
Otsi:

Ava täpsem otsing