Relvahanke võitja Kõutsi ?jahikaaslane

Piret Reiljan 27. märts 2007, 00:00

Sel nädalavahetusel kirjutas Taani ajaleht Berlingske Tidende, kuidas mullu jaanuaris käisid Soome ja Taani kaitsevägede juhid koos metsseajahil Laiusel Eestis, seda tollase kaitseväe juhi Tarmo Kõutsi kutsel.

Lisaks oli seltskonnas mitu rahvusvahelise kaitsetööstuse müügimeest, jahi korraldaja ja kinnimaksja oli Laiuse Kuninglik Jahiseltsing, mida on omakorda toetanud Rootsi kaitsetööstuse firmad.

Teiste hulgas oli kohal ka Saab Microwave Systemsi Kesk-Euroopa müügiosakonna asepresident Mikael Johannison, kes tänavu veebruaris allkirjastas miljardikroonise relvahanke võitjana Eestisse lühimaa õhutõrjesüsteemi rajamise lepingu.

Laiusel kuninglikke jahte korraldava jahiseltsingu presidendi Margus Oro sõnul süüdistavad Taani ajakirjanikud Johannisoni selles, et too püüdis mullu Eestis jahil käies Taani kaitseväe juhti kindral Jesper Hels¸t koostööle meelitada ning saatis pärast üritust viimasele lausa personaalse koostööle kutsuva e-kirja.

Lisaks Taani kaitseväe juhatajale oli Rootsi kaitsetööstuse müügimehel Laiusel metssigu jahtides võimalus suhelda ka Eesti ja Soome kaitseväe juhtidele.

"Meie toonasest kaitseväe juhatajast Kõutsist ma sellist asja uskuda ei taha, et ka tema oleks jahil mingeid ärijutte ajanud. Selleks on Eesti ikka pagana väike," ütles Oro.

Laiusel toimunud jahi külaliste täit nimekirja Oro avalikustada ei soovinud, kuid tunnistas, et edaspidi uurivad seltsingu juhatuse liikmed pakutavate külaliste tausta põhjalikumalt.

Endine kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõuts eitab igasugust seost miljardilise relvastushanke ja aasta varem koos Rootsi kaitsetöösturitega peetud jahipidamise vahel. "See ei mõjuta midagi, kellega mina lõunal või jahil käin. Relvahankeid korraldab meil kaitseministeerium," teatas Kõuts.

Äripäeva küsimuste peale saatis Kõuts eile pärastlõunal välja pressiteate, milles eitas Taani ajakirjanduse süüdistusi.

Rootsi kaitsetööstuste esindajad teenisid seltsingu juhtide Oro ja Kõutsi sõnul jahikutse välja oma toetusega 2005. aastal Laiusele Rootsi sõdurite auks mälestusmärgi püstitamisele.

"Nende toetus tuli Rootsi saatkonna kaudu," vastas Oro küsimusele, kas relvatöösturitelt toetuse vastuvõtmine pole tema arvates ebaeetiline, kui toetuse saanud seltsingusse kuulub ka riigi kaitseväe juhataja.

Jahil osalemine on aukülalistele ehk seltsingut toetanud inimestele tasuta, teistele maksab see 2000-4000 krooni.

Kaitseminister Jürgen Ligi on Kõutsi käitumise suhtes kriitiline. "Eetiliselt on see siiski jäme eksimus ainuüksi seepärast, et näeb räpane välja. Ja muidugi on see korruptsiooniohtlik olukord," kommenteeris Ligi. Ta lisas, et läänemaailmas on selliste kingituste vastuvõtmine poliitikule piisav tagasiastumise põhjus.

Mikael Johannison viibib firma pressiesindaja väitel sel nädalal puhkusel ja temalt kommentaari saada ei õnnestunud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing