Mõtle ise või aita teistel mõelda

Joonatan Allandi 14. september 2007, 00:00

Taaskasutamine on kiiduväärt tegevus. Paljude skeptikute meelest paigutub see ühte kategooriasse näiteks jooga ja tervisliku toitumisega, toa möbleerimisega feng shui printsiipidel ning muu esoteerilisega.

Need asjad ei käi käsikäes. Paljude eelpool mainitud tegevuste reaalse kasu võib seada küüniliselt kahtluse alla, aga konkreetselt taaskasutuse suhtes oleks see ülekohtune.

UK, Uus-Sadama tänaval asuv uuskasutuskeskus, nagu nad endale viitavad, korraldas 9. septembril ühekordse eksperimendina kirbuturu, kus kõik soovijad said vabaneda enda aegunud ja tarvilikkuse minetanud kraamist.

Osalejaid oli oodatust rohkem. Ettevõtmine oli igati õilis - suur osa inimesi sai lahti paljudest ebaotstarbekatest seisma jäänud ja mittevajalikest esemetest, samas kasvatasid teise gruppi kuulunud huvilised enda õnnetunnet prahiliselt rikkamaks saades.

Väikesele organisatsioonile oli see korralik tunnustus, hoolimata sellest, et korraldajad vaevalt peale registreerimisraha midagi teenisid - ja eks sellegagi tasuti reklaami ja muid kulutusi.

Loodan, et vähene majanduslik kasum ei takista tulevikus analoogseid üritusi korraldamast.

Vähesed viitsivad end niigi keerulises elus siduda laiemalt mõtlemisega, ehkki võiks.

Ma ei propageeri maailmaparandamist ega isegi mitte prügisorteerimist. Aga nii saaks küll käituda - kui näiteks uut riidekappi vaja, mõelge hetkeks, kuidas saaks organiseerida ostlemist nii, et majanduslikult ei võidaks odavat tööjõudu ekspluateerivad ja kasumile orienteeritud hüpersupermaksi-kettide omanikud, vaid maailmapäästmises innukamad inimesed.

Toitu ja hügieenitarbeid on groteskne taaskasutada. Uuskasutuskeskusest aga leiab nii riideid kui ka mööblit, mis igati sobilik kodu kaunistama.

Kui endal pole aega keskkonna säästmiseks, usaldage oma raha nende kätte, kellele see on omaette ülesanne.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing