Biodiislikütuse tootjad on langenud varjusurma

Sten-Aleks Pihlak 19. september 2007, 00:00

"Sai lihtsalt vale asi valitud," ütles OÜ BioOil tegevjuht Taisto-Taimo Kängsepp biodiislikütuse tootmise kohta.

"Meie sel aastal biodiislikütust tootnud ei ole, sest hinnavahe fossiilse kütuse ja biodiisli vahel on liiga väike ja kohati lausa negatiivne," lausus Kängsepp.

Väikestele biodiislikütuse tootjatele Kängsepp helget tulevikku ei ennusta. "Praegu hakatakse siin tehaseid sulgema, sest aasta jooksul pole keegi tootmisega tegelenud," ütles ta ja tunnistas, et pole ka ise oma kuni 10miljonilist investeeringut tagasi teeninud. "Mina nimetaksingi seda rohkem hobiks ja hobi puhul makstakse tavaliselt peale," lisas ta.

Eesti Biodiisli Tootjate Liidu juhatuse liikme ja OÜ Atko Õlitööstus juhatuse esimehe Margo Tomingase sõnul on tehtud halbadest valikutest parim.

"Ega keegi tee ettevõtet selleks, et kahjumit teenida. Praegu oleme tootmise sulgenud, et kahjumit mitte suurendada," ütles Tomingas, kelle sõnul ei saa väiketootjate päästerõngaks ka 2008. aasta alguses tulev aktsiisitõus. "Uuel aastal kehtestatav diislikütuse aktsiis parandab küll olukorda, ent samas kehtestatakse ka biodiislikütusele väike aktsiis," märkis ta.

Tomingase sõnul sõltub kõikide firmade käekäik üksnes nende oma äriplaanist. "Kas väiksed tootjad püsima jäävad, sõltub sellest, millised on nende äriplaan, strateegia ja mahud. Kui neil on oma mahtude jaoks kliendid olemas, siis pole probleemi."

Tuleval aastal Paldiskis avatavale uuele hiigelsuurele biodiislikütuse tehasele väiksed tootjad kindlat võidukäiku ei ennusta.

"Tuleb arvestada sellega, et kuigi suure tehase mõned kulud on odavamad, on finantskulud paraku jällegi suuremad. Samuti on neil raskem suuremat kogust õli kätte saada," sõnas OÜ Gammatrade tegevjuht Ergo Themas.

Ka Kängsepp avaldas tehase suhtes umbusku. "Võib-olla on neil suured kogused ja väga head kanalid, kuid pigem on neil eesmärk ikka ots otsaga välja tulla."

Hiigeltehase Biodiesel Paldiski ASi juhatuse liige Aigar Ojaots kummutas konkurentide väited. "Kui meie tehas ei saa töötada, siis peaks see tähendama, et peaaegu kogu Euroopa tööstus ei suudaks püsti seista," sõnas Ojaots kindalt ja andis ka väikestele tegijatele elulootust.

"Kui Eestis muutub biodiisli segamine kohustuslikuks, siis tõusva aktsiisimaksu toetusel võib väikestel olla šanssi küll," ütles Ojaots.

Väikseid tootjaid on Eestis praegu umbes pool tosinat, kellest enamik loodab oma tootmise tuleval aastal uuesti käivitada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing