Kohus kuulutas Haidary tagaotsitavaks

ÄP 02. oktoober 2007, 00:00

Seepeale kuulutas kohus miljonite kroonide oma ettevõtete raha omastamises süüdistatava afgaanist piimaärimehe Mohammad Yaqub Haidary tagaotsitavaks.

Prokurör Laura Vaigu taotlusel kuulutas kohus mehe alates eilsest tagaotsitavaks ning Haidary vahistatakse kohe, kui ta Eesti piiri ületab, teatas Harju maakohus. Kohtuistung Haidary üle pidi jätkuma 6. septembril, kuid kohtualuse puudumise tõttu on seda pidevalt edasi lükatud.

Haidary sai pärast eeluurimist loa sõita tööasjus välisriikidesse, tagasi Eestisse oleks ta pidanud saabuma 20. juulil. Kuna ta pole seni Eestisse jõudnud, rikkus ta kohtu seatud tõkendit.

Haidary oli tagaotsitav ka neli aastat tagasi. Toona pidas maksu- ja tolliameti maksupettuste uurimise keskus Rapla Dairy eksjuhi Haidaryga tema tuttavast vahendaja kaudu läbirääkimisi mitu kuud. Afgaani õnnestus lõpuks veenda, et varem või hiljem jääb ta ikkagi kusagil maailma punktis politseile vahele ja targem on süüdistus vastu võtta. 2004. aasta jaanuaris saabuski Haidary vabatahtlikult Moskva lennukiga Tallinna lennujaama.

Vaik süüdistab Haidaryt eriti ulatuslikus maksude väärarvutuses, oma firma töötajate maksupettusele kihutamises ja ametiseisundi kuritarvitamises. Sama kriminaalasja raames süüdistatakse Aleksander Vjuni, Igor Lapšini ja Andrei Kobrinit võimuliialduses ning majanduskuritegudele kaasaaitamises.

Esialgse info kohaselt sõitis Haidary 23. augustil Afganistanis autoga pommi otsa, sai vigastada ning paigutati haiglasse.

Süüdistuse järgi müüs Haidary juhitud AS Rapla Dairy 2002. aasta kevadel OÜ-le Bingotrade enam kui 3 miljoni krooni eest piimatooteid, mida ei kajastatud firma raamatupidamises. Kuna maksud jäid maksmata, sai riik sellega enam kui pool miljonit krooni kahju.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing