Mahla juues külmetusest priiks

Signe Sillasoo 16. november 2007, 00:00

Toitumisspetsialistide Mai Maseri ja Kätrin Karu arvates tasub poodide laiast mahla-valikust eelistada täismahlu, mis on priid säilitusainetest ja suhkrust.

Kõige tervislikum on juua värskelt pressitud mahlu, ent samaväärsed on ka kontsentreeritud mahlast valmistatud pakitooted. Vitamiinide, mineraalainete ja mikroelementide hulk on viimastes peaaegu võrdne värsketes mahlades leiduvaga.

Kindlasti ei tasuks suhtuda eelarvamusega ka nektaritesse ning mahla- ja vitamiinijookidesse, mida on veega lahjendatud. Paljudest marjadest ja puuviljadest pole lihtsalt võimalik täismahlu valmistada. Liigne happelisus või liialt intensiivne maitse sunnib tootjaid mahla lahjendama või teiste puuviljadega kombineerima. Üks sellistest on näiteks jõhvikamahl.

Karu väitel tugevdab mahlade joomine immuunsüsteemi, puhastab organismi, väljutab jääkaineid ning annab hulgaliselt vajalikke toitaineid ja vitamiine nagu A, B, C ja P.

"Lisaks võideldakse köögiviljamahlade teatud segudega ka kasvajate vastu. Sel juhul on aga tegemist väga rangete mahladieetidega," toonitab ta.

Samuti aitab toormahlade joomine võidelda talvisel ajal vohavate külmetushaigustega.

Meestearst doktor Punab rõhutab eriti tomatimahla tarbimise eeliseid. Nimelt aitab pidev tomatimahla joomine vähendada riski haigestuda eesnäärmevähki, mis on meeste seas kõige levinum vähivorm.

Mai Maseri kinnitusel ei tasuks mahlu juues muretseda nende kalorsuse pärast. Mahlades sisalduv puuviljasuhkur on naturaalne ja organismile kergesti tarbitav ning samaväärne puuviljade söömisest saadava energiaga.

"Muidugi ei tohiks inimesed seda teemat absolutiseerida ja hakatagi ainult mahla jooma." Hea tervise seisukohalt on tema sõnul oluline pöörata tähelepanu ka tervislikule toitumisele ja vee joomisele.

Ka Karu kinnitab sama: "Ainult mahlast kõiki vitamiine ei saa, vajalikud ained saab organism kätte ikka tasakaalustatud segatoidu tarbides."

Haiguste ennetajana ei tasuks võtta mahlasid kui imerohtusid. Kuigi mahlad aitavad mitmeid haiguseid ennetada, ei ole nad arstimid.

"Raviks on vajalikud ikka spetsiaalsed ravimid ja vitamiinid, millest organismil puudu on. Mahl ainult toetab tervist," rõhutab Maser.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing