Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tiina Ristimets vastutab töötajate ees

    Kelleks Te lapsena saada tahtsite?
    Tahtsin saada arstiks. Arstid ja lennukipiloodid on tänaseni minu suured lemmikud, keda sügavalt imetlen, sest just nende kahe elukutse puhul usaldavad inimesed enda elud võõra kätte.
    Kas igapäevaelus on infoteaduste erialal õpitust kasu olnud ja kuidas hindate omandatud teadmisi?
    Kindlasti on kasu olnud. Infoteaduste erialal õppimine süvendas minus armastust raamatute vastu ning õpetas süsteemset mõtlemist, süsteemi loomist ning selle korrastatuna hoidmist.
    Kuidas Te Divisioni tööle sattusite?
    Ma pole pidanud kunagi kuhugi kandideerima, mind on alati tööle kutsutud. Ka Divisioni sattusin juhuslikult. See oli tore aeg, olin n-ö laia profiiliga - tegin meediaplaneerimise, projektijuhi ja fotosessioonidel stilisti tööd.
    Rain Pikandi loomingulise käe all töötamise kogemus õpetas mulle palju ja arvan, et just see oli aeg, mis avas minu loomingulisema poole ning pani mõtlema ja tegutsema ka mulle endale esialgu ootamatutes valdkondades.
    Miks Divisionist lahkusite?
    Seoses poja sünniga olin aasta kodus. Pärast seda läksin Divisioni tagasi, kuni tuli tööpakkumine Tallinna Kaubamajast, kus hakati arendama uut noortemaailma kontseptsiooni. Selle ala inimesi polnud kusagilt võtta ja alguses ei teadnudki keegi päris täpselt, kuidas kõik välja nägema ja toimima hakkab.
    Töötasin Kaubamajas 4 aastat, sõites ringi mööda maailma moepealinnu ja moemesse. See oli kiire ja pingeline aeg, reisimist oli palju, tundsin lennukites stjuardesse juba nägu- ja nimepidi ning sain kirju hankijatelt "Miss ja Mr Kaubamaja" nimele.
    Kas enam ei tõmba mõnda moepealinna tööle?
    Vastan - ära iial ütle iial. Mood on alati olnud mu suur kirg ja hobi, millest sai vahepeal ka minu töö. Aga ma pole disainer, vaid olen olnud seotud moekaubanduse ärimaailma poolega ning Eestis sellega seotud huvipakkuvat tööd on vähe.
    Lihtsalt kaubamärkide maaletoomine ja vahendamine ei ole minu jaoks enam väljakutse. Kui üldse midagi moevaldkonnas teha, siis pigem huvitaks mind loomise juures olemine. Aga vanast armastusest ja huvist hoian sellel maailmal silma peal nii Eestis kui ka mujal.
    Miks ja millal loodi kirjastus Pilgrim?
    Pilgrimi asutasin 2003. aastal. Kirjastuse loomise aluseks oli mul olemas idee ja isiklik unistus ning nende mõlema sünergiast tulenev tugev motivatsioon viia läbi muutusi iseenda elus. Tahtsin teha midagi, mis pakuks sügavamal tasandil tegevusprotsessina naudingut ja mille tulemusena loodaks uusi väärtusi.
    Kas tõlgite ka ise?
    Olen ühte raamatut tõlkida proovinud, aga tõlkisin seda kahasse professionaalse tõlgiga, kes kontrollis minu töö korralikult üle. Praegu mul tõlkimiseks enam suurt aega ei jää ja pole ka vajadust. Seda teevad elukutselised tõlgid minust siiski palju paremini.
    Mille alusel valite väljaantavaid raamatuid?
    Kui bestsellerite edualkeemia valemit teaks, oleks lihtne. Minu isiklikud neli komponenti raamatumaailmas hästi hakkamasaamiseks on intuitsioon, idee, pühendumine ja kogemus.
    Alustasin sel alal täiesti nullist, olemas olid vaid idee ja pisut intuitsiooni. Alguseks sellest piisas, nüüd on lisandunud ka kogemus ja pühendumine.
    Intellektuaalses äris kehtivad pisut teised reeglid. Raamatuturg on väga peenetundeline ja keeruline, pakkumine on tohutu ja seepärast on suur oskus teha õiged valikud õigel turul ja õigel ajal.
    Kirjutamine on praegu väga populaarne vahend endast märk maha jätta ja tihti ei ole suurt tähtsust, kas autoril on midagi uut öelda või mitte.
    Mul on olnud suur privileeg senini teha oma kirjastuses väljaantavate raamatute suhtes otsuseid ise ja enamasti on need lähtunud teemadest, mis tunduvad mulle siinses ühiskonnas olulised. Head näited meie kõigi jaoks olulistest ja vajalikest teemadest rääkivatest teostest on viimati ilmunud originaalraamatud "Vanaemade lood" ja "Isaks olemist kunst" ning vaimselt sügava, positiivse ja hariva mõjuga autorid nagu Ken Wilber ja Eckhart Tolle.
    Head raamatud ei pruugi tihtipeale olla kahjuks ühtlasi ka hästi müüvad raamatud ja kompromissi leidmine on kirjastaja põhiülesanne. Muidugi on oluline ka meeles pidada, et turg on pidevas muutumises ja kui sa ise ei muutu, ei ole turul kaua asja.
    Milline on Teie arvates hetkel Eesti raamatuturu olukord?
    Edukad on, lisaks õpikute kirjastustele, ka need kirjastajad, kes toodavad tarbekirjandust või teevad suurte tiraažidega massidele mõeldud ajakirjanduslikke raamat-tooteid, mis on meelelahutuslikud või mille sisu taga on armastatud ja tuntud arhetüüpsed tegelased. Tore on see, et inimesed loevad ja hindavad kodumaiseid kirjanikke. Rõõmuga näen, et ka vaimne kirjandus kogub üha enam lugejaid ja huvi nende raamatute vastu aina kasvab, mis näitab, et inimestele on see teemadevaldkond üha olulisem ja otsitakse enamat kui pelgalt väline, mis on meie materialistlikus maailmas vägagi teretulnud nähtus.
    Milline on olnud välja antud raamatutest Teie isiklik lemmik?
    Olen välja andnud üle 60 raamatu, millest igaüks on tähtis. Tõlkekirjanduse puhul on oluline õige raamatu ära tundmine ja tunnetamine, põnevam protsess on aga originaalraamatute tegemine, mis on ka kallim ja energiamahukam, aga mille tulemus on seda väärtuslikum. Alustasime Fred Jüssi loodusraamatuga "Ajamustrid", mis ilmus 2003. aasta lõpus, sellele järgnes üks mu lemmikutest Doris Kareva tekstidega raamat "Ilmaring".
    Mitu töötajat Teil on?
    Läks päris kaua aega, enne kui julgesin inimesi tööle võtma hakata, sest minu jaoks tähendas see eelkõige kellegi eest vastutuse võtmist ja kohustusi. Kui mõistsin, et tööle tuleb võtta neid, kes on vajaminevas lülis minust paremad ja tugevamad, sain hirmust üle.
    Hetkel töötab Pilgrimis kolm põhipalgaga töötajat ning kolm inimest on meiega seotud lepingu alusel. Lisaks koostöö tõlkijate, toimetajate, kujundajate ja fotograafidega.
    Mida soovitate algajale ettevõtjale?
    Täpselt läbi mõelda, miks ja mida tegelikult saavutada tahetakse. Minu üks lemmik-turundusguru Paul Arden on öelnud: "Tähtis pole see, kui hea sa oled, oluline on see, kui heaks sa tahad saada." Olen kindel, et valedel alustel ja eesmärkidel loodud asjad ei püsi kaua.
    Lugesin oma ettevõtet alustades läbi rida juhtimisalaseid õpikuid ja enim meeldis mulle machiavellilik lähenemine, mille üks nõuanne oma äri alustamisel on, et alustades ei tasuks hakata looma uut süsteemi, kuna see on liiga kulukas ja raiskab energiat, teadmata, kas see ka kunagi tööle hakkab. Parem on minna mööda sissekäidud rada, aga teistest paremini.
    Kas Teie arvates on äri alustamisel tähtsam idee või meeskond?
    Alguses idee ja siis meeskond, üks ei saa teiseta. Muidugi on lojaalsed inimesed, kes sinuga sama vankrit veavad ning sarnast väärtuste kogumit ning maailmavaadet omavad, ettevõtte arengus ülioluline kapital.
    Millise kogemuse andis saatejuhina töötamine?
    Kogemuse, et alati tuleb põhjalikult süveneda sellesse, mida sa tegelikult tegema hakkad ja mida see sinu jaoks ikkagi täpselt tähendab, eriti kui oled avalikul ekraanil ja kiiret tagasiteed pole. See oli hea julguse, meeskonnatöö ja piiride katsetamise proov. Sain teada, kui oluline on mulle minu privaatsus ja et mulle meeldib pigem suuri asju vaikselt halli kardinalina kaadri taga korda saata.
    Kui tehtaks ettepanek mõnda saadet juhtida, kas oleksite nõus?
    See sõltub palju sellest, milline oleks saate teema ja sisu. Mind huvitavad inimesed ja nende reaalne elu. Seega saaks saade olla vaid kas sotsiaalse või reaalsete lugude taustaga uurimuslik saade.
    Ma ei ole meelelahutusvaldkonna inimene, aga praegune telemaastik produtseerib enamuses just selliseid saateid, sest kerge meelelahutus, kõmu ja skandaal tagavad omakorda reitingud. Selline suundumus meie ühiskonnas on ausalt öeldes hirmutav. Ma vaatan tegelikult väga harva televiisorit, kui üldse, siis ETV-st väärtfilme ja uudiseid.
    Mida peate suurimaks saavutuseks?
    Tööalaselt kindlasti seda, et olen jõudnud äratundmisele, mida mulle teha meeldib. Mulle on oluline, et kogu kirjastus Pilgrimi juhtimistegevuse juures saan säilitada oma ajalise ja lokaalse vabaduse ning materiaalse sõltumatuse. Kõige selle kõrvalt on säilinud minu esimene prioriteet olla hea ema ning väljakujunenud töökorraldus võimaldab alati aega võtta iseendale ning oma lähedastele. Suurimaks saavutuseks on minu poeg Georg, kes on 11 aastane ja keda pean oma suurimaks toetajaks ja sõbraks.
    Millised on Teie tugevused?
    Olen endaga rahu sõlminud ja loodan, et ma ei võta iseennast enam liiga tõsiselt. Usun, et säilitan ka kriisolukorras selge pea ja huumorimeele ning tunnistan alati oma vigu, millest ka õpin. Minu jaoks on tähtis, et suudan hoida enda jaoks õiget tasakaalu töö ja isikliku elu vahel.
    Aga nõrkused?
    Pean õppima ütlema paremini "ei" asjadele, millega mu sisetunne vastandub.
    Millega tegelete vabal ajal?
    Mulle meeldib lugeda ja inimesi kuulata, looduses kolada ja merd vaadata.
    Olulised on head sõbrad, kes sarnaseid asju hindavad ja naudiva. Suvel mängin golfi, mis on mõnus ja elegantne viis võtmaks ilusas looduslikus keskkonnas ette sportlikku mõtlemiseaega iseendaga.
    Tiina jaoks on raamatute kirjastamine valdkonnana kui rusikas silmaauku. Kuna väljaantavad raamatud vastavad Tiina uskumustele ning elukontseptisoonile, teab ta, milline neist võib muutuda populaarseks ja milline mitte. Ta on kirjastuse üles ehitanud, kasutades oma iseloomu tugevusi ja jättes kõrvale selle, mis teda ei huvita.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.