SMS-laenu intressi taevasse sööstu ei piira ükski seadus

Kadrin Karner 11. veebruar 2008, 00:00

Smslaen.ee-d, smsmoney.ee-d, kiirlaenukeskus.ee-d ning creditinvest.ee-d tuleb 30 päeva pikkuse 1000kroonise laenu puhul kostitada 30protsendise intressiga. Poolekuulise 3000kroonise laenul intress on veidi väiksem - 17,5-22,5 protsenti.

Tarbijakaitseameti andmetel piirab võlaõigusseadus vaid tarbijakrediidilepingute intressi. "SMS-laenude suhtes ei saa paraku kohaldada võlaõigusseaduses sätestatut. Seega võib ettevõtja kehtestada endale meelepärased intressimäärad. Kui need on keskmisest turuhinnast oluliselt kõrgemad, ta kliente juurde ei meelita, ja vastupidi," ütles tarbijakaitseamet.

Finantsinspektsioon ei saa Nõmme kinnitusel reguleerida teenuste hinda ega korraldada muud järelevalvet kui pankade laenuteenustele.

"Ebamõistlikult kõrge intressiga SMS-laenude agressiivne pakkumine võib pikemas perspektiivis kaasa tuua sotsiaalseid probleeme," märkis Nõmm.

Tarbijakaitseameti kinnitusel töötatakse praegu välja õigusakte, mis puudutavad SMS-laene ning nende intressimäärasid. Praegu saab tarbijakaitseamet kontrollida SMS-laenu andjaid üksnes tarbijakaitseseadusest lähtuvalt. Intressid tarbijakaitseseadusesse ei puutu.

Aastaid Ameerika Ühendriikides elanud eestlase sõnul peetakse New Yorgi osariigis üle 20protsendist intressi ebaseaduslikuks ja liigkasuvõtmiseks. Eesti seadused liigkasuvõtmise mõistet aga ei tunne. Võlaõigusseadus lubab kohtul liiga suurt viivist või leppetrahvi vähendada, kuid intressi kohta see ei käi.

Nõmme sõnul eeldatakse üldiselt, et laenutehingud on tasulised. Intressi piiramisel kerkib kohe küsimus vaba konkurentsi piiramisest, kuna otsest sundi väikelaenu võtta ju ei ole. "Peab endale aru andma, et lihtsaid lahendusi siin ei ole," kommenteeris ta.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:20
Otsi:

Ava täpsem otsing