Maksu tõstmise mõte ärritas tööandjaid

Kadrin Karner 05. juuni 2008, 00:00

Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriisi sõnul ütlesid tööandjad oma seisukoha välja, sest poliitikud ihkavad juba mõnda aega maksukoormust suurendada.

Kriis rääkis, et käibemaksu tõstmist puudutav info ei ole mingi ametlik seisukoht, aga on päris kindel, et praegu otsitakse võimalusi maksukoormust suurendada. "Kas siis maksuerisuste vähendamise või otseste maksude tõstmise teel," loetles Kriis. "Ka tulumaksu langetamise peatamine on põhimõtteliselt maksukoormuse suurendamine."

"See on ajakirjanduse kaudu tulnud info, meie nägime endal kohustust selgitada," põhjendas Kriis. "Kui asjad peaks kalduma käibemaksu tõstmise poole, siis see kindlasti ei sobi. Selgelt tuleb otsida lahendusi jooksvate kulude koomaletõmbamiseks, mitte nuputada, milliseid makse on võimalik veel kehtestada."

Läinud nädalal tõstatasid Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit käibemaksu suurendamise küsimuse, kirjutas Postimees. Käibemaksu tõstmist 19 protsendi peale arutati lehe teatel nii võimuliidu kolmapäevasel kohtumisel kui ka läinud reedel.

Tööandjate keskliidu hinnangul tuleks riigil kulutada praeguse maksukoormuse kohaselt, maksukoormuse tõstmine ei tule aga kõne allagi. "Meie maksud peaks jääma ikka madalale tasemele ja me ei tohiks sellest loobuda," ütles Kriis.

Käibemaksu tõstmise ideed pole valitsuses isegi keegi arutanud, ütles Riias Läänemeremaade nõukogu kohtumisel viibiv peaminister Andrus Ansip aripaev.ee-le. "Mina ei ole seda arutanud, ma võin selle peale päris kanget mürki võtta," lisas ta.

"Seda on olnud küll ja küll, kus on arutatud igasuguseid utoopilisi võimalusi, näiteks, kuidas alandada elektrienergia hinda poole võrra või toiduainete käibemaksu 5 protsendile või tõsta käibemaksu protsendi võrra ja siis jälle alandada protsendi võrra. Kõik need rehkendused on juba aastaid tagasi ära tehtud. Kahju, mida see tekitab majandusekeskkonna etteaimatavusele, on märksa suurem kui hüpoteetiline võit," rääkis Ansip.

Ansipi sõnul on Euroopa Keskpanga ja Euroopa Komisjoni jaoks oluline, et Maastrichti kriteeriumide täitmine ei oleks ühekordne. "Taolised ettepanekud on kõik välja praagitud ja neid ei maksa väga tõsiselt võtta."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:35
Otsi:

Ava täpsem otsing