Eesti sommeljee jäi Läti omale napilt alla

Heidi Vihma 31. oktoober 2008, 00:00

"Kuni viimase vooruni oli võistlus väga põnev ja tasavägine eelkõige kahe favoriidi, Raimonds Tomsonsi ja Kristjan Markii vahel. Võiks isegi öelda, et esimeseks ja teiseks tulnud võistlejad olid peaaegu võrdsed," ütles žürii esimees Guy Bonnefoit, rahvusvaheliselt tunnustatud gastronoomia- ja veiniasjatundja ning veiniraamatute autor.

Baltic Sommelier Vana Tallinn Grand Prix toimus kolmandat korda. Võistluspaigaks oli seekord Vilniuse raekoda. Osavõtjaid oli peale Baltimaade ka Ukrainast ja Peterburist.

Žürii liikmete hinnangul on võistlejate teadmised ja oskused aasta-aastalt tõusnud. Balti riikide võistluste head taset tunnistab ka Ülemaailmne Sommeljeede Assotsiatsioon. Võistluste korraldajad on Liviko koos Eesti, Läti ja Leedu sommeljeede assotsiatsiooniga.

"Liviko kindlasti jätkab selle võistluse korraldamist. Ma olen veendunud, et sommeljeede omavahelise mõõduvõtmise kaudu areneb alkoholikultuur kõigis Balti riikides ja Livikol on rõõm sellesse oma panus anda," kinnitas Liviko juhataja Janek Kalvi.

Sommeljee igapäevatööks on veinide hindamine ja restorani veinikaardi koostamine, samuti hoolitseb ta veinikeldri eest. Ja muidugi tuleb osata veine klientidele soovitada.

Võistlusprogrammi esimene etapp oli erialane kirjalik test, järgnes pimedegustatsioon, dekanteerimine, vahuveini serveerimine, vigase veinikaardi parandamine ja põnevaima etapina klienditeenindus koos veini ja toidu kokkusobitamisega ning sigarite pakkumisega.

Žürii liikmed olid klientideks lavale loodud restoranis, viiekäiguline menüü oli ette antud ja piiratud aja jooksul pidi sommeljee soovitama roogadega kokkusobivaid teatud hinnaklassi mahtuvaid erinevate maade veine.

Kusjuures žürii liikmetest klientidel olid päris klientidega sarnased kapriisid - sellel aastal näiteks ei võtnud üks neist kuulda ühtegi punase veini soovitust - tema joob ainult valget veini. See ootamatus vähendas mitme võistleja punktide kogusummat.

Meil saadakse sommeljeeks enamasti juhuslikult, alatakse kelnerina ja veiniteadmisi õpitakse töö kõrvalt juurde.

Eestis tegeleb sommeljeede koolitusega Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, päris veinimaades on selleks omaette koolid, Prantsusmaal isegi kõrgkoolid.

Meie sommeljeed on maailma mastaabis erakordselt noored. Traditsioonilistel veinimaadel oleks mõeldamatu, et alla neljakümnesed kõrgtasemel läbi lööksid, teadmistega võrdselt oluline on ka suur kogemustepagas.

Mida parema tasemega on meie veinispetsialistid, seda paremad on restoranides ja kohvikutes pakutavad joogid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:57
Otsi:

Ava täpsem otsing