Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

USAs tõmbub krediit kokku

Romet Kreek 12. jaanuar 2009, 00:00

Ehkki USAs on ka varasematel kuudel tarbimislaenude maht kahanenud, tuli novembris rekordiline, 7,9 miljardi dollariline vähenemine. Tarbijatel oli viimase seisuga pankadest võetud tarbimislaene üleval 2,57 triljonit dollarit.

Analüütikud ootasid, et laenujääk ei muutu.

USA meedias tehti kohe järeldus, et USAs on inimesed säästma asunud.

Tundub, et see arvamus on veidi ennatlik. Ilmselt on hoopis laenude kättesaadavus halvenenud. Osa inimesi on ilmselt avastanud, et pangad neile rohkem laenu ei anna. Osa laene makstakse lihtsalt iga kuu maksetega tagasi.

Üks USA analüütik, kelle nimi on kahjuks ununenud, tõi välja ühe suure panganduses valitseva probleemi. USA pankade kompetents klientide laenukõlblikkuse hindamisel on väga kehv. Laenukõlblikkuse hindamine anti ettevõtetele, kes spetsialiseerusid sellele ja andsid krediidiskoori. Sellest üks skoorinumber pidi siis suuresti määrama, kas kunde saab suvalises pangas laenu ja kuidas seda laenu hinnastada. Analoogselt analüüsiti varasemast vähem ettevõtete laenukõlblikkust, kuna seda tegid ülemaailmselt tuntud reitinguagentuurid. Ning ega laene ei andud pangad selleks, et need bilanssi jääks - need pakendati ja müüdi edasi.

Kompetents ei teki pankadesse tagasi üleöö. Arvestades raskemaid aegu majanduses, aga ka tööpuuduse kasvu, ei julge pangad raha välja anda. Ja võimalik, et tarbijad on samadel põhjustel muutunud ettevaatlikumaks laenuga ostmise suhtes. Kinnisvarahinnad kah ei tõuse, nagu ka aktsiad.

Laenujäägi kahanemise ja säästude kasvu vahele ei saa automaatselt võrdusmärki panna.

Ei saa ka kõiki probleeme ühena käsitelda. USAs on olemas väga säästlikud inimesed, nagu ka supertarbijad. Kui viimased on limiidi ääreni laenu võtnud, ei tule kasvu. Samas võib supersäästjatel olla küllalt tarbimislaenulimiiti, aga nad ei kavatsegi seda kasutada. Milleks?

Tallinn. Aktsionärid hakkasid reedel taas hoogsalt kauplema ning tegid päevakäibeks lausa 41 miljonit krooni, suurim osa läks Kaubamajale.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:53
Otsi:

Ava täpsem otsing