Kriis pakub ettevõtjatele ka meeldivat

Katre Pilvinski 22. aprill 2009, 00:00

Toorainete meeletu hinnatõus on pidurdunud ning samuti hakkab tööjõu kättesaadavus normaliseeruma, rääkis Hansa Candle ASi juhatuse esimees Tarvo Moss majanduslanguse eelistest.

"Meie tegevus seoses kriisiga normaliseerus ning läks paremaks. Toorainete meeletu hinnatõus pidurdus. Mõne tooraine hind on isegi langenud," märkis ta. Tooraine hinna tõus oli turul niivõrd kiire, et seda polnud võimalik klientidele põhjendada, lisas Moss.

Samuti hakkab tema sõnul normaliseeruma tööjõu kättesaadavus. "Kuigi inimesed ei taha veel eriti tööle minna, kuna nad saavad töötukassast hüvitist, mis on suurem, kui nad uut palka saaksid. See nauditakse lõpuni ära ja siis hakatakse alles tööle minema," rääkis Moss.

Ta ütles, et Hansa Candle kavatseb investeerida tootmismahtude suurendamisse ligi 30 miljonit krooni, kuid ajastus pole veel paigas. "Jälgime, mis turul toimub, mis saab toormega. Praegu toimuvad protsessid, mida ei oska ette aimata," rääkis Moss.

ASi Wendre juht Vahur Roosaar kinnitas, et olukord, kus tootmine on varasemast odavam ja müük keerulisem, on pikas perspektiivis hea. Ressursse kasutatakse hoopis mõistlikumalt, põhjendas ta.

Roosaar lisas, et majanduslangusel on kaks otsa ning see paneb müügi suurema surve alla. Samamoodi küsivad ka kliendid hinda alla ning lõpuks saab ka tarbija soodsama hinna, selgitas ta. Kasumi kasvatamine on siiski raske, lisas Roosaar.

"Selline ebaefektiivsus, mida sai headel aegadel lubada, on paratamatult ära kadunud. Neile ettevõtetele, kes ellu jäävad, on see väga hea kogemus ning nad elavad veel pärast kriisi pikalt," resümeeris Wendre juht.

Trükikoja Kroonpress juht Andres Kull kinnitas, et trükinduses tõus peale negatiivse muud kaasa ei toonudki. Ainult reklaamiturg oli suurem, ülejäänu avaldus tooraine hinna tõusus, tööjõukulude kasvus, tööjõu väheses kättesaadavuses, loetles ta.

Paari aasta taguse ajaga võrreldes on töölesoovijate valik nüüd märgatavalt parem. "Ka spetsialistide hulgas - vahe on nagu öö ja päev. Näiteks müügiinimese või keskastme spetsialisti konkurss on kindlasti parem," rääkis Kull.

Tema sõnul on Kroonpressi käive mullusega võrreldes kasvanud 25-30%, kuna firmal on võimsust rohkem. "Kui võrrelda tooraine hinna langust trükihinna langusega, siis ei saa öelda, et trükikodade tootlus oleks oluliselt suurenenud," lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:03
Otsi:

Ava täpsem otsing