Pirita üllatab igas žanris

Kersti Inno 07. august 2009, 00:00

"Kuna Birgitta festival tahab publiku ette tuua nii muusikateatri viimase sõna kui ka tänapäeva teatrikunsti tasemel lavastusi, teeme koostööd väga põnevate lavastajaisiksustega," mainis festivali produtsent Heili Vaus-Tamm. "Sel aastal on nendeks Vanemuise balletijuht Mare Tommingas Eestist, Eestis tuntud Helikon-opera juht Dmitri Bertman ja maailma teiselt poolelt Liu Ruo Yu Taiwanist, kes on meil täiesti tundmatu," ütles ta.

Mare Tommingas on võtnud lavastada Tauno Aintsi ja Leelo Tungla oratooriumi "Aeg armastada". Festival avatakse selle etendusega 13. augustil, ühtlasi on see festivali kunstilise juhi Eri Klasi juubelietendus.

Leelo Tungla tekstist kumab mõte: aega ei ole, samas on meile just praegu antud aeg, et armastada, luua igavikulisi väärtusi.

"See on meie, eestlaste lugu, meie armastuse ja suhete lugu," rääkis Mare Tommingas. Armastus avaldub lavastuses ürgse kehakeele ja kaasaegse teatri väljendusvahenditega. Laval on tiik ja armastusstseenid toimuvad vee all.

Dmitri Bertman toob oma Helikon teatriga Eesti publiku ette kaks suurt ooperit - Giuseppe Verdi "Falstaffi" ja avastamisrõõmu pakkuva Umberto Giordano "Siberi".

Traagik Verdi viimane ooper on koomiline, lausa buffostiilis, ja selles naerab ta läbi pisarate inimeste rumaluse üle. Oma väärtuse annab etendusele filosoofiline mõõde, kuid selles on ka palju lusti ja uperpallitavat mängurõõmu.

"Siber" pöörab aga hinge pahupidi - Itaalia kaunis ooperimuusika, naise füüsiline teekond Peterburi kõrgseltskonnast Siberi vangilaagrisse ja tema vaimne teekond kokotist ennastohverdavaks naiseks.

Festivali lõpuetendus 23. augustil peaks tooma idamaalt sõnumi, kuidas välises kaoses hakata tilk tilga haaval sisemist rahu koguma ja kuidas see kasvades muutub võimsaks jõeks, mis suundub ookeani.

Festivali kunstiline juht maestro Eri Klas rõõmustab publikut peadpööritava ooperidžässi õhtuga Opera@Jazz, kus kuuleb maailmaklassika ooperihitte ja nendele kohapeal loodud džässiseadeid.

Esinevad Moskva Novaja Opera sümfooniaorkester ja solistid, teatepulga võtavad üle Estonian Dream Big Band, jazz-virtuoos ja tunnustatud arranžeerija Antti Sarpila Soomest ning gospellaulja Joan Faulkner.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:03
Otsi:

Ava täpsem otsing